The corporate logo of financial firm Morgan Stanley is pictured on a building in San Diego, California, in this file photo taken September 24, 2013. Morgan Stanley's quarterly earnings rose as the bank's legal costs fell sharply, outweighing a big drop in revenue from its division that trades bonds, currencies and commodities. REUTERS/Mike Blake/Files (UNITED STATES - Tags: BUSINESS)

Αν και θα αποφύγει την τεχνητή ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης) με την βοήθεια της δημοσιονομικής στήριξης και των ροών του Ταμείου Ανάκαμψης, εντούτοις η ανάπτυξη στην Ελλάδα, από το 6,2% το 2022, θα επιβραδύνει στο ισχνό 1,1% το 2023, για να αυξηθεί μερικώς στο 1,9% το 2024, εκτίμησε η Morgan Stanley. Οι εισροές ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων και οι ροές κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα περιορίσουν πάντως όπως εκτιμά, το επενδυτικό κενό που δημιούργησε στην χώρα η 10ετής κρίση χρέους/ύφεση.

Το σχέδιο της Ελλάδας («Ελλάδα 2.0») είναι συνολικής αξίας 30,5 δισ. ευρώ, περίπου το 16% του ΑΕΠ του 2019, και περιλαμβάνει έως και 106 επενδυτικά έργα που αφορούν στις υποδομές, στην ενεργειακή απόδοση, στην ηλεκτρική ενέργεια και στην ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, και 67 μεταρρυθμίσεις που εστιάζουν σε πολλά από τα προβληματικά σημεία της χώρας και στις διαρθρωτικές οικονομικές προκλήσεις, όπως προσδιορίζονται από τις συστάσεις της Κομισιόν. Συνολικά, το σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ έως και κατά 6,9% έως το 2026, με βάση τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

O πληθωρισμός από το 10,2% εφέτος, αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,1% το 2023 και στο 2,5% το 2024, με το δημόσιο χρέος να υποχωρεί στο 168,7% του ΑΕΠ το επόμενο χρόνο και στο 166,2% του ΑΕΠ το 2024. Δεν «βλέπει» πάντως προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς το 75% βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών την στιγμή που το προφίλ του χρέους είναι πολύ θετικό με την μέση ωρίμανση ( με τα επίσημα δάνεια) να διαμορφώνεται στα 20,6 χρόνια ή στα 9 χρόνια για το ελληνικό χρέος που διαπραγματεύεται ελεύθερα στις αγορές, την ώρα που το μέσο επιτόκιο είναι πολύ ελκυστικότερο σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Η πρόβλεψη για την επενδυτική βαθμίδα

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πάντως πως η ανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» θα καθυστερήσει, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης με βάση και τις γεωπολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις τηρούν στάση αναμονής. Η ενεργειακή κρίση, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και οι πιθανές αναγκαίες πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες ενδέχεται να καθυστερήσουν την επιστροφή της Ελλάδας στο στάτους της επενδυτικής βαθμίδας τουλάχιστον έως το 2024, εκτίμησε σχετικά.

Η εκτίμηση αυτή φαίνεται πάντως έλλογη, καθώς ούτος ή άλλος η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας θα μπορούσε να έρθει σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών διεθνών οίκων και ανθρώπων κοντά στις διαδικασίες, το νωρίτερο, μερικούς μήνες μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης και αφού πρώτα υπάρξουν δείγματα γραφής πως η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τις δεσμεύσεις της.

Όσον αφορά τον εκλογικό κύκλος, αν και στο κεντρικό σενάριο της Morgan Stanley, είναι πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές λόγω και της υπόθεσης των υποκλοπών, αν και με βάση τις δημοσκοπήσεις, καθώς το κυβερνών κόμμα παραμένει το δημοφιλέστερο, οι εκλογές είναι απίθανο να οδηγήσουν προς μια οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής της χώρας.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook