Η «φόρα» των αεροπορικών αφίξεων ξένων τουριστών από την αρχή της σεζόν, συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο, παίρνοντας μόλις μια εβδομάδα παράταση για το Νοέμβριο. Ο φετινός Οκτώβριος χαρακτηρίζεται ήδη «ιστορικός» αφού σχεδόν στο σύνολο τους οι νησιωτικοί προορισμοί της χώρας κατέγραψαν αύξηση – οι περισσότεροι σε διψήφιο ποσοστό – σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Μόνο η Σάμος συνέχισε να καταγράφει μείωση αφίξεων.

Το σύνολο της αεροπορικής κίνησης από το εξωτερικό τον Οκτώβριο, στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, η αύξηση ανήλθε σε 14,9%, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να σημειώνει το αεροδρόμιο του Ακτίου στο +76,7% και τη Σαντορίνη να ακολουθεί με +58,2%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα προ πανδημίας. Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν από την αρχή έως και το τέλος της σεζόν τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Σάμου.

Σαντορίνη – Μύκονος σημειώσατε 1

Η Σαντορίνη συνεχίζει να σαρώνει τα ρεκόρ στην τουριστική της κίνηση, αφήνοντας πίσω τη Μύκονο, αφού μόνο τον Οκτώβριο κατέγραψε άνοδο πάνω από 58% και 60.000 απευθείας αφίξεις από το εξωτερικό, σε σχέση με τον Οκτώβρη του ’19. Η Μύκονος υποδέχτηκε μόλις 24.000 ξένους τουρίστες και σημείωσε τη μικρότερη άνοδο, οριακά στο 2,7%. Άγγλοι, Γάλλοι και Ιταλοί ήταν εκείνοι που κατέκλεισαν το νησί της Σαντορίνης το μήνα που μας πέρασε, αφήνοντας πίσω τους Γερμανούς και τους Ελβετούς. Στη Μύκονο τον Οκτώβρη πέρασαν τις διακοπές τους κυρίως Άγγλοι, Γάλλοι, Ελβετοί και Ιταλοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα της σεζόν, στη Σαντορίνη έφτασαν με απευθείας πτήσεις τουρίστες από 14 χώρες, ενώ στη Μύκονο από επτά.

Ρεκόρ και για Ζάκυνθο και Κέρκυρα

Εξαιρετική πορεία κατέγραψαν τα νησιά του Ιονίου, με τη Ζάκυνθο τον Οκτώβριο να σημειώνει άνοδο της διεθνούς αεροπορικής κίνησης κατά 28,1%, την Κέρκυρα κατά 22,4% και την Κεφαλονιά κατά 9,1%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του ’19. Στην Κέρκυρα πέρασαν τις διακοπές τους 115.000 ξένοι τουρίστες, από τους οποίους οι 85.000 περίπου ήταν Βρετανοί και Γερμανοί, ενώ και στη Ζάκυνθο οι ξένες αφίξεις έφτασαν τις 37.000 με πρώτες αγορές τη Βρετανική και την Ολλανδική.

Χρυσός Οκτώβρης για τα Δωδεκάνησα
Η Ρόδος πέτυχε τον Οκτώβρη που μας πέρασε άνοδο της συνολικής κίνησης από το εξωτερικό κατά 18,4%, που μεταφράζεται σε πάνω από 242.000 τουρίστες από πάνω από 22 χώρες από όλο τον κόσμο. Από αυτούς οι 130.000 περίπου ήταν Γερμανοί και Βρετανοί.

Ρεκόρ και για την Κω με πάνω από 125.000 ξένους ταξιδιώτες τον Οκτώβριο και άνοδο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019 κατά 26%.

Βούλιαξε η Κρήτη

Ο Οκτώβριος απεδείχθη ένας εξαιρετικός μήνας για την Κρήτη, με ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου σε σχέση με το 2019 κατά 18,5%, και στο αεροδρόμιο των Χανίων κατά 13,5%.

Συνολικά πάνω από 470.000 ξένοι τουρίστες πέρασαν στο νησί τις διακοπές τους το μήνα που μας πέρασε, ενώ η Κρήτη και είναι ο μόνος ελληνικός προορισμός που δέχεται τουρίστες σχεδόν μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Πλήρης ανάκαμψη για την Ελλάδα στις αφίξεις βρετανών τουριστών

Ο αριθμός των Βρετανών ταξιδιωτών στην Ελλάδα το καλοκαίρι ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι η μόνη χώρα που κατάφερε αυτή την επίδοση, αφήνοντας πίσω την Ισπανία, που έφτασε στο 86% των αριθμών πριν από την πανδημία και την Ιταλία που κατάφερε το 83% των επισκέψεων σε σύγκριση με το 2019.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook