Η διεθνής παραγωγή πορτοκαλιών για το 2011 αναμένεται να φθάσει τους 51,4εκ.τον. από 49,4εκ.τον. που ήταν το 2010 και 51,8εκ.τον. το 2009. 
Αύξηση της ζήτησης παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και στην Ρωσία η οποία αναμένεται να καλυφθεί με εισαγωγές από Ν. Αφρική, Μαρόκο και Τουρκία. Η παραγωγή στην Ε.Ε. προβλέπεται μειωμένη κατά 5% περίπου κυρίως λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην Ιταλία., σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Η παραγωγή χυμού πορτοκαλιών σε διεθνές επίπεδο αναμένεται να αυξηθεί κατά 12% φθάνοντας τους 2,2εκ.Τον., σύμφωνα με έγγραφο εργασίας της αρμόδιας υπηρεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ αύξηση της παραγωγής χυμού αναμένεται κυρίως στις ΗΠΑ και την Βραζιλία οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν και τις εξαγωγές τους κατά 8% και 5% αντίστοιχα προκειμένου να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση χυμού πορτοκαλιού που παρατηρείται στην Ε.Ε.
Εξάλλου, οι εξαγωγές μανταρινιών από την Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθούν λόγω της αύξησης της παραγωγής αλλά και της μεγάλης ζήτησης από την Ρωσία. 
Επίσης μεγάλη ζήτηση Γκρεϊπ-Φρουτ παρουσιάζεται στις αγορές της Ε.Ε., Ιαπωνίας και Ρωσίας, ενώ η παραγωγή λεμονιών διεθνώς θα αυξηθεί κατά 7% περίπου φθάνοντας τους 6,3εκ.Τον. ενώ η ζήτηση προβλέπεται σταθερή τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε. και την Ρωσία.
Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, η κάλυψη της ζήτησης θα πραγματοποιηθεί κυρίως από το Μεξικό την Τουρκία και την Αργεντινή παρόλο που οι εξαγωγές της τελευταίας αναμένονται μειωμένες λόγω των αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών που θέσπισε πρόσφατα η κυβέρνηση της Αργεντινής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook