Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Η ευαισθησία και η αγάπη του για τα Χανιά και την ιστορία τους, οδήγησε έναν Χανιώτη στην απόφαση να πάρει το μικρό τριγωνικό μάρμαρο που για δεκαετίες είναι ενσωματωμένο στις πλάκες του πεζοδρομίου στην Δημοτική αγορά, σηματοδοτώντας την αρχή των χιλιομετρικών αποστάσεων από το κέντρο της πόλης και με σκοπό να το προστατεύσει και να το παραδώσει στον δήμο Χανίων.

Όπως ο ίδιος ανέφερε στο Flashnews.gr όλα ξεκίνησαν όταν έκανε ένα «παιχνίδι» με την κόρη του για τον εντοπισμό των σημείων όπου αναγράφονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις σε παλαιές πέτρινες στήλες.

Κάποια στιγμή έφτασαν και στο «σημείο μηδέν». Το μικρό τρίγωνο μάρμαρο που αναγράφει 0.0 και το οποίο βρίσκεται στο πεζοδρόμιο της Δημοτικής αγοράς στο ύψος της στάσης των λεωφορείων του αστικού ΚΤΕΛ.

Εκεί ο Χανιώτης αντιλήφθηκε ότι τα συνεργεία που ασχολούνται με την ανάπλαση των πεζοδρομίων ξεκίνησαν ξηλώνοντας τα παλιά στο πεζοδρόμιο της Δημοτικής αγοράς και σύντομα θα έφταναν και στο σημείο όπου είναι το μικρό τριγωνικό μάρμαρο.

Έτσι αποφάσισε να πάρει το «σημείο μηδέν» για να το προστατέψει και στην συνέχεια να το παραδώσει ο ίδιος στον δήμαρχο Χανίων κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα.

Σκοπός είναι – μετά την ολοκλήρωση των έργων – η επανατοποθέτηση του τριγωνικού μαρμάρου στο ίδιο σημείο όπου στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν το κέντρο της πόλης των Χανίων και ξεκινούσε η καταμέτρηση των χιλιομετρικών αποστάσεων.

Και με την ευκαιρία, ο δήμος θα πρέπει να τοποθετήσει και κάποια σχετική ενημερωτική πινακίδα έτσι ώστε να μην περνούν από το σημείο χιλιάδες πολίτες χωρίς να γνωρίζουν πως το μικρό αυτό τριγωνικό μάρμαρο έχει την δική του ιστορία.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook