Έχει γίνει συνήθεια σε διάφορες χώρες, οι μητέρες που για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμούν να αναθρέψουν το νεογέννητο μωρό τους, να το εγκαταλείπουν στα σκουπίδια, είτε σε αεροδρόμια, είτε σε σταθμούς τρένων, είτε στον δρόμο. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό και για την προστασία των νεογνών, οι ρωσικές υγειονομικές αρχές έλαβαν τα μέτρα τους.

\"\"
Παρήγγειλαν ειδικούς κάδους εγκατάλειψης βρεφών, όπου η κάθε μητέρα αφήνει ανώνυμα το ανεπιθύμητο νεογνό, ώστε μετά οι αρμόδιοι να το περιθάλψουν και να το δώσουν σε ιδρύματα για υιοθεσία. Από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, στη νότια Ρωσία, στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ τοποθετήθηκαν πέντε κάδοι εγκατάλειψης βρεφών. Οι τρεις εγκαταστάθηκαν στο Σότσι, το Νοβοροσίσκ και το Αρμαβίρ, ενώ έως το τέλος του ίδιου μήνα ήδη εγκαταλείφθηκε ένα βρέφος.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η κίνηση αυτή αποσκοπεί κυρίως στην υγειονομική περίθαλψη των ανεπιθύμητων παιδιών, καθώς συνήθως πέθαιναν μέσα στα σκουπίδια όπου τα εγκατέλειπαν οι μητέρες τους, όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι υγείας στο Ria Novosti. Όπως τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο η επικεφαλής της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Κρασνοντάρ, Elena Redko, το πρώτο παιδί που εγκαταλείφθηκε ήταν ένα κοριτσάκι, υγιέστατο, το οποίο παραδόθηκε στην Κοινωνική Πρόνοια.

\"\"
Η κίνηση των ρωσικών Αρχών αντανακλά ανάλογη δράση που έχουν αναλάβει οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Αφρικής, όπου το μέτρο των κάδων εγκατάλειψης βρεφών εφαρμόζεται από την προηγούμενη άνοιξη. Οι μητέρες κρατούν την ανωνυμία τους και διαφεύγουν των συνεπειών του νόμου, αφήνοντας σε ασφαλές σημείο το ανεπιθύμητο νεογνό τους. Όπως διευκρίνισε η αρμόδια του σωματείου, Kim Highfield, το νέο αυτό σύστημα επιτρέπει στις μητέρες που βρίσκονται σε ανάγκη να δώσουν το παιδί τους για υιοθεσία χωρίς αυτό να διατρέχει κίνδυνο να το φάνε τα σκυλιά στα σκουπίδια ή να πεθάνουν από τις καιρικές συνθήκες ή άλλη μόλυνση.

Στη Ρωσία στο πρόγραμμα αυτό προβλέπεται να συμμετάσχουν οι σιβηρικές πόλεις Περμ, Τομσκ, Ομσκ, Νοβοσιμπίρσκ και η ευρωπαϊκή ρωσική πόλη Κιρόφ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook