Με αφορμή την Διεθνή μέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που έχει οριστεί στις 25 Νοεμβρίου,  ο Δήμος Αγίου Νικολάου, η ΔΕΠΙΣ (Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου), ο ΟΚΥΔΑΝ η Κοινωνική Υπηρεσία,, ο ΠΑΟΔΑΝ, διοργανώνουν από κοινού στην πόλη αλλά και στα γειτονικά διαμερίσματα, στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών , με σκοπό την πρόληψη, την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, αλλά και την παράλληλη κινητοποίηση  γυναικών θυμάτων βίας.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 η ΔΕΠΙΣ, η Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου  σε συνεργασία με  το Γραφείο  Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου, θα πραγματοποιήσουν  ενημερωτική δράση «street work»  στην πλατεία Αγίου Νικολάου, από τις 10 π.μ έως την 1:00 μ.μ.

Κατά την διάρκεια της δράσης, θα διανεμηθεί στους πολίτες, ενημερωτικό – υποστηρικτικό υλικό. Παράλληλα  θα  αναρτηθούν σε ειδικά stand έργα μαθητών σχολείων του Δήμου (Α/θμια – Β/θμια εκπαίδευση), που με ιδιαίτερα ευρηματικό τρόπο, στέλνουν μέσω αυτών, το δικό τους μήνυμα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η δράση,  θα ολοκληρωθεί  με  πορτοκαλί μπαλόνια που θα αφεθούν στον ουρανό, προσθέτοντας μια ξεχωριστή πινελιά ελπίδας στον ουρανό της πόλης. (Όπως είναι γνωστό, το πορτοκαλί είναι το χρώμα σύμβολο της ευαισθητοποίησης της ημέρας και η απελευθέρωσή των  μπαλονιών  αντανακλά τους αγώνες των γυναικών για ζωή, πρόοδο και ευτυχία).

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο πολύκεντρο REX Αγίου Νικολάου, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση – εσπερίδα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας με συνδιοργανωτές :το Λύκειο των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου, τον ΟΚΥΔΑΝ και τον ΠΑΟΔΑΝ  με τίτλο : «ΜΙΛΑ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ».

Συμμετέχουν ως εισηγητές  οι : κ. κ. ,  Ελένη Γερασοπούλου  πρωτοδίκης, Φωτεινή Κούβελα – πρώην γενική γραμματέα Ισότητας, , Πεδιώτου Μαρία – ψυχολόγος, κ. Ζήνα Σπυριδάκη – Αστυνόμος Β΄ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου – υπεύθυνη του Γραφείου Ενδοικογενειακής Βίας.

Στα πλαίσια της  εσπερίδας  θα παρουσιαστεί η ταινία : «Στιγμές Αλήστου Μνήμης» που δημιούργησαν  το ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου  σε σύμπραξη  με  το 1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου. Επίσης  στο φουαγέ  του RΕΧ θα παρουσιαστεί ένα  project  ( ενότητα 5 αφισών πλαισιωμένων με στίχους του Κωστή Μοσκώφ  που συνδέοντα άμεσα με τη βία ) .Επίσης θα αναρτηθούν  όλα τα έργα που  έχουν ετοιμάσει   τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης   ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα  μας για συμμετοχή  . 

Ώρα έναρξης : 18: 30μ.μ

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022  (17:30 μ.μ),  θα πραγματοποιηθεί στο κινηματοθέατρο ΔΡΗΡΟΣ της Νεάπολης  βιωματική ημερίδα –  εκδήλωση   των  : Κοινωνικών Υπηρεσιών  Δήμου Αγίου Νικολάου ( Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας & Ο.Κ.Υ.Δ.Α.Ν.  ),  Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας  – Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας –  Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης ,  Θεατρικής Ομάδας  Σχολής Χορού «Το Σπίτι της Τέχνης» , Γυμνασίου  Νεάπολης ,  Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας με Τίτλο : « Άκου… Μίλα … Προστάτευσε» με στόχο  την ενημέρωση,  την  πρόληψη  και  την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν  κάθε μορφής βίας και κακοποίησης μέσω της ενεργής συμμετοχής γονέων , παιδιών και πολιτών .

Η ημερίδα – εκδήλωση περιλαμβάνει :  α) βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων με  θέμα :« πώς να προστατεύσω το παιδί μου από σεξουαλική παρενόχληση και κάθε μορφή κακοποίησης» ( το οποίο διοργανώνεται στα πλαίσια Συνοδευτικών Μέτρων του επιχειρησιακού προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους απόρους ΤΕΒΑ και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης ) καθώς και  β)  σύντομη ενημερωτική ομιλία γ)  οπτικοακουστικές  «μεταφορές» του φαινομένου βίας μέσω θεατρικών δρώμενων  και μουσικής τις οποίες συντονίζουν τα μέλη της θεατρικής ομάδας της Σχολής Χορού « Το Σπίτι της Τέχνης» καθώς επίσης και  το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές της χορωδίας και της Ομάδας Λόγου και Πολιτισμού Γυμνασίου Νεάπολης .

Η εκδήλωση  υλοποιείται με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου και της Τοπικής Κοινότητας Νεάπολης .

Την Παρασκευή  2 Δεκεμβρίου 2022, ( 18.00 μ.μ)  στο Πολιτιστικό Κέντρο “ΛΑΤΩ” της Κριτσάς,  η ΔΕΠΙΣ,  ο ΟΚΥΔΑΝ , ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Κριτσάς , ο Συνεταιρισμός Γυναικών Κριτσάς, ο  Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαρδατίου–  Ρούσας Λίμνης “Ο Θύλακας σε συνεργασία με την ΠΕΠΙΣ Κρήτης, διοργανώνουν ενημερωτική εσπερίδα .

Συμμετέχουν ως εισηγητές : η  κοινωνική λειτουργός του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Αγίου Νικολάου, κ. Εμμανουέλα Γιαννικάκη και εκπρόσωπος του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου. . 

Στην εκδήλωση  θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση, « γυναίκες που γίναν ένα με τη γη  » Από το βιβλίο της Γεωργίας Σκοπούλη. Θεατρική προσαρμογή κειμένων , ερμηνεία Μαριλένα Βλαχάκη , σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη  . Ακολουθήσει φιλοξενία από τον Συνεταιρισμός γυναικών Κριτσάς, ο  Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαρδατίου – Ρούσας Λίμνης “Ο Θύλακας .

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 “Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” στο κοινοτικό κατάστημα Ελούντας  ο Δήμος   Αγίου Νικολάου, η ΔΕΠΙΣ , ο ΟΚΥΔΑΝ, ο προοδευτικός σύλλογος Ελούντας  και οι υφάντρες της Ελούντας οργανώνουν εσπερίδα, με τίτλο « ο Φόβος της σιωπής .»  .

Συμμετέχουν ως εισηγητές : η  κοινωνική λειτουργός του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Αγίου Νικολάου, κ. Εμμανουέλα  Γιαννικάκη καιεκπρόσωπος από  τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Ηρακλείου . 

Η πρόεδρος του Δ.Σ Αγίου Νικολάου – πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ – Δικηγόρος  κ. Δέσπω Καρνιαδάκη, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα “Νομοθετική Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας”.

Στην εκδήλωση, θα προβληθεί η ταινία : «Στιγμές Αλήστου Μνήμης» που δημιούργησαν  το ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου  σε σύμπραξη  με  το 1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου.

Θα ακολουθήσει φιλοξενία –  προσφορά από τις υφάντριες της Ελούντας.

Ώρα έναρξης : 18:00

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook