Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για την παραγωγή αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα, με την τάση μείωσης να παγιώνεται την τελευταία τριετία.

Ενώ το 2010 η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έφτανε τους 673.000 τόνους και μόλις ένα χρόνο πριν (2009) τους 720.000 τόνους, εντός του 2011 και μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε υπάρχουν στοιχεία από τον ΕΛΟΓΑΚ, το παραγόμενο γάλα δεν ξεπέρασε τους 573.000 τόνους.

Αντίστοιχη είναι η μείωση και στο αιγοπρόβειο γάλα και στην Κρήτη, κάτι που, όπως δήλωσε στο Flashnews.gr, ο πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηρακλείου κ.Κώστας Καράτζης, "ήταν προβλέψιμη απο το 2007, απο την πρώτη κρίση που σημειώθηκε στις τιμές των ζωοτροφών, όπου σε ένα έτος είχαμε διπλασιασμό των τιμών τους, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε και η οικονομική κρίση, ενώ υπάρχει ένα έλλειμμα στην Κρήτη σε ότι αφορά στον τομέα μεταποίησης του γάλακτος, με μόνη εξαίρεση το Ρέθυμνο που έχει καλύτερες τυροκομικές μονάδες, οι οποίες όμως δεν έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν την παραγωγή απο όλο το νησί."

Επιπλέον ο κ.Καράτζης επισημαίνει πως στην Κρήτη υπάρχει και πρόβλημα στην αξιοποίηση του φρέσκου γίδινου γάλακτος που παράγεται στο νησί.

"Στο γίδινο γάλα το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο και προβλέπουμε αφανισμό της Κρητικής παραγωγής γάλακτος. Είχε αναπτύξει δραστηριότητα μια τοπική τυροκομική μονάδα αναδυκνείοντας το γίδινο γάλα με την επωνυμία "Βέρο Κρητικό", η οποία όμως ανέστειλε την λειτουργία της πριν απο 3-4 χρόνια και έκτοτε έχουμε σημαντική συρρίκνωση του κλάδου που φαίνεται άμεσα ειδικά στο νομό Ηρακλείου."

Μειώνονται και τα κοπάδια


"Με τιμές 45-48 λεπτά για τον παραγωγό στο γίδινο γάλα και 80-85 λεπτά στο πρόβειο δεν είναι δυνατόν να παράγεται προιόν, τονίζει ο κ.Καράτζης", τονίζοντας πως σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος των ζωοτροφών δεν είναι δυνατόν να συντηρηθούν οι μονάδες και με αποτέλεσμα "θνησιμότητα μεγάλη λόγω της μη σωστής διατροφής των ζώων, χαμηλή παραγωγικότητα και μείωση του ζωικού κεφαλαίου, διότι πολλά ζώα σφάζονται μπροστά στην αδυναμία συντήρησης και στην ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων.

Αυτό είναι ότι πιό καταστροφικό. Να χαλιώνται ζώα στην αιχμή της παραγωγικής περιόδου. Αυτό το δράμα αντιμετωπίζουμε τα τελευταία τρία χρόνια".

Επιπτώσεις και στην τυροκομία

Όμως η κατάσταση αυτή που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και στην Κρήτη είναι βέβαιο πως θα έχει επιπτώσεις και στην παραγωγή τυροκομικών προιόντων.

"Εδώ βλέπετε το γενικώτερο πρόβλημα της καταναλωτικής μείωσης. Ο καταναλωτής περιορίζει συνεχώς, αν όχι την ποιότητα, τουλάχιστον την ποσότητα. 'Η επιλέγει φθηνότερα προιόντα" επεσήμανε ο κ.Καράτζης.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας

«Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη τάση μείωσης συνεχίσει, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως σε πολύ λίγα χρόνια είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεμείνει η χώρα μας από ελληνικό αγελαδινό γάλα», δήλωσε στο paseges.gr  ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος στο Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που συμμετείχε μάλιστα σε σχετική διάσκεψη που οργάνωσε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υφυπουργός Αστέριος Ροντούλης.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη ο ΣΕΚ κατέθεσε προτάσεις για «ανάταξη» του κλάδου , ο οποίος απειλείται με αφανισμό. Μεταξύ αυτών, αναφέρει ο κ. Πεβερέτος, είναι ανάγκη για:

-ισχυροποίηση συνεταιρισμών τύπου ΘΕΣγάλα

-πάγωμα χρεών για τους κτηνοτρόφους

-δημιουργία χρηματοδοτικής «γραμμής» για τους κτηνοτρόφους και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο

-μέτρα υπέρ της έγκαιρης πληρωμής των παραγωγών από τυροκομεία και εταιρείες, που έχουν φτάσει στο σημείο να καθυστερούν έως και 4 μήνες πλέον

-άμεση γενετική βελτίωση σύμφωνα με τις προτάσεις του ΣΕΚ, με πλειοψηφική συμμετοχή των κτηνοτρόφων, ώστε να επιτευχθεί η ανανέωση του ζωικού πληθυσμού με ιδιοπαραγόμενα είδη

Μέτρα από πλευράς υπουργείου

«Διάσκεψη για την Χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Γαλακτοπαραγωγική Αγελαδοτροφία» πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, με πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Αστέριου Ροντούλη.

Στη Διάσκεψη επισημάνθηκε η πτωτική πορεία του κλάδου και διατυπώθηκαν προτάσεις για ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα αποβλέπει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τα προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης, τον σχεδιασμό εναλλακτικών συστημάτων εκτροφής των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, την αξιόπιστη τήρηση των κτηνιατρικών μητρώων και την καταπολέμηση των ζωονόσων και κυρίως της βρουκέλλωσης.

Ως επιστέγασμα της συζήτησης υπήρξε δέσμευση όλων των παρισταμένων φορέων για την επιτάχυνση και επικαιροποίηση των διαδικασιών δημιουργίας μιας ανοικτής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον χώρο του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, στην οποία θα συζητούνται και θα συνδιαμορφώνονται προτάσεις των επαγγελματικών φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανάπτυξη του κλάδου.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]