(EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ)
Μυρτώ Πιπεράκη Μυρτώ
Πιπεράκη

Φλέγον ζήτημα της καθημερινότητας τους τελευταίους μήνες είναι το «ράλι» που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο στις τιμές των καυσίμων.

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην τιμή που κυμαίνεται η βενζίνη και το πετρέλαιο και ένα είναι το βασικό ερώτημα που κυριαρχεί «πότε θα έρθει ξανά η στιγμή που θα προμηθευόμαστε την βενζίνη κάτω από τα 2 ευρώ».

Παράλληλα με τον χειμώνα να βρίσκεται «προ των πυλών» έχουν ακόμα μια «αγωνία» και δεν είναι άλλη από την τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης καθώς είναι αρκετά «ανεβασμένη» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στη χώρα μας παρατηρούμε ότι οι τιμές κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά οι τιμές αυτές βρίσκονται ακόμα πιο ψηλά.

Οι τιμές στην Κρήτη σε πιο «ανεβασμένες» σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας

Πιο «τσιμπημένη» σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης στην Κρήτης με το Ρέθυμνο να κρατάει τα «πρωτεία» στην τιμή βενζίνης και το Λασίθι στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τιμών υγρών Καυσίμων του Υπουργείου ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας αυτή τη στιγμή στα Χανιά η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται στα 2,025 – 2,318 € και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται από 1,210 – 1,450 €.

Στο Ρέθυμνο η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται στα 2,029 – 2,318 € και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται στα 1,200 – 1,470 €.

Στο Ηράκλειο η βενζίνη κυμαίνεται στα 1,999- 2,329 € και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,179 – 1,450 € και τέλος στο Λασίθι η τιμή της βενζίνης 1,998 – 2,329 € και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,218 – 1,440 €.

Για αυτές τις διαφοροποιήσεις των τιμών στην Ελλάδα αλλά και για το λόγο που οι τιμές πώλησης των καυσίμων στην Κρήτη είναι λίγο πιο «τσιμπημένες» αναφέρθηκε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος της ένωσης βενζινοπωλών Χανίων Γιάννης Δρακακάκης. Συγκεκριμένα ο κ. Δρακακάκης ανέφερε ότι «οι τιμές μεταβάλλονται καθημερινά. Αυτή την περίοδο υπάρχει μια πτώση των διεθνών τιμών γενικότερα και αυτό φυσικά θα οδηγήσει στην πτώση των τιμών της λιανικής.

Όμως επειδή τα πρατήρια δεν εφοδιάζονται καθημερινά και υπάρχει και ένα απόθεμα προϊόντων παρόλο που οι διεθνείς τιμές μεταβάλλονται καθημερινά δεν είναι δυνατόν αυτές οι αλλαγές να αντανακλώνται το ίδιο γρήγορα και στις αντλίες. Χρειάζεται ένα διάστημα περίπου 2 -3 ημερών για να δούμε κάποια μείωση τιμών στα πρατήρια.

Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα στην Κρήτη υπάρχει αυτή η διαφορά στη τιμή εξαιτίας των μεταφορικών. Ωστόσο αρκετά πρατήρια στην Αθήνα έχουν ίδιες τιμές με την Κρήτη.

Τα τελευταία χρόνια πάντως γίνεται μια γενικότερη προσπάθεια εδώ στην Κρήτη να κρατάμε τις τιμές συγκρατημένες. Μάλιστα το καλοκαίρι που μας πέρασε η Κρήτη και ειδικότερα τα Χανιά δεν ήταν από τις ακριβότερες πόλεις της χώρας στα καύσιμα».

Αισιόδοξη πρόβλεψη για την τιμή της βενζίνης

Μάλιστα ο κ. Δρακακάκης ανέφερε ότι αναμένεται πτώση των τιμών ακόμα και μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «η αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης πέφτει καθημερινά. Μάλιστα σύντομα, μέσα και σε αυτή την εβδομάδα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δούμε την αμόλυβδη κάτω από τα 2€.

Σε κάθε περίπτωση αυτή την εβδομάδα και κυρίως από την επόμενη θα δούμε μια σημαντική αλλαγή στη τιμή των καυσίμων».

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες – Ο λόγος που η Ελλάδα έχει υψηλότερες τιμές καυσίμων

Γενικότερα στη Ελλάδα αυτή τη στιγμή η τιμή πώλησης της βενζίνης και του πετρελαίου είναι πιο υψηλή σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, τη Ρωσία ή τη Τουρκία. Συγκεκριμένα η τιμή πώλησης στην Ελλάδα για την βενζίνη κυμαίνεται περίπου στα 2,129€ το λίτρο και για το πετρέλαιο στα 2,029€ ενώ στην γειτονική Κύπρο η τιμή της βενζίνης βρίσκεται περίπου στα 1,539€ και του πετρελαίου στα 1,880€.

Παράλληλα αυτή τη στιγμή η βενζίνη και το πετρέλαιο στη Ρωσία έχουν τη χαμηλότερη τιμή πώλησης στα 0,821€ και στα 0,864€ αντίστοιχα ενώ χαμηλή είναι και η τιμή πώλησης της βενζίνης και του πετρελαίου και στη γειτονική Τουρκία με τιμές να βρίσκονται στα 1,191€ και 1,301€ αντίστοιχα.

Στην Ουκρανία που δοκιμάζεται από τον πόλεμο οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στα 1,307€ και 1,427€ αντίστοιχα.

Παράλληλα παρατηρούμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου να είναι πιο χαμηλές σε σχέση με τις τιμές της Ελλάδας αλλά πιο «ανεβασμένες» σε σχέση με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα στη Γαλλία η βενζίνη πωλείται στα 1,636€ το λίτρο και το πετρέλαιο στα 1,822€, στη Γερμανία η βενζίνη κυμαίνεται στα 1,874€ και το πετρέλαιο στα 1,992€ και στην Ιταλία η βενζίνη κοστίζει το λίτρο 1,737€ και το πετρέλαιο 1,870€ το λίτρο.

Τους λόγους που καθορίζουν υψηλότερες τιμές πώλησης των καυσίμων στην χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χώρες του εξωτερικού αποκάλυψε στο Flashnews.gr ο κ. Δρακακάκης .

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Στην Ελλάδα έχουμε υψηλότερους φόρους σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού. Ειδικότερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα είναι αρκετά υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες και ο ΦΠΑ στα καύσιμα είναι 24% Όλα αυτά συνηγορούν στο να είναι υψηλότερη η λιανική τιμή πώλησης των καυσίμων στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook