Το απόγευμα της Δευτέρας ή (το πιθανότερο) το πρωί της Τρίτης θα γίνει το νέο ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, την ίδια ώρα που οι δανειστές επιμένουν σε σκληρά μέτρα στο μέτωπο των μισθών, ζητώντας συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, όχι μόνο για εφέτος, το οποίο έχει ήδη καταρτισθεί από το υπουργείο, αλλά και για τα επόμενα χρόνια ως το 2015.

Στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου βρέθηκαν στο επίκεντρο και οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, με τις εξής προϋποθέσεις:

    Τη χρήση από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.
    Την καταβολή των εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος.
    Τη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.

Η διαπραγμάτευση γίνεται βήμα-βήμα και αυτό είναι κατ\’ αρχήν θετικό, τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας και σημειώνουν ότι θα πρέπει «οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλοι μας» να κατανοήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, όσο γίνεται νωρίτερα.

Το Σάββατο, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην κατ\’ αρχήν συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για διατήρηση του κατώτατου μισθού και των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής με το «πάγωμα» των αμοιβών τα επόμενα χρόνια.

Η εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας για την την κατάργηση 13ου-14ου μισθού και τη μείωση του κατώτατου μισθού, είναι το «πάγωμα» των μισθών του ιδιωτικού τομέα για τρία χρόνια, η κατάργηση των ωριμάνσεων και η άρση του ειδικού εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος που ισχύει σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Η τρόικα επειμένει στην εφαρμογή ολόκληρου του «σκληρού πακέτου», καθώς ζήτησαν μέσα στις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν μειώσεις κατώτατων μισθών, περικοπή σε 13ο και 14ο μισθό, κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ – τράπεζες, αλλαγές στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), κατάργηση της μετενέργειας (ισχύος της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook