Απο όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης και απο τα Super Markets και όχι μόνο απο τα φαρμακεία θα πωλείται πλέον το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης,Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Απο την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αντίθετοι επισημαίνοντας πως πρόκειται για παρασκευάσματα που πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλείς συνθήκες οι οποίες εξασφαλίζονται απο τα φαρμακεία.

Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου \” άλλος ένας αναχρονιστικός κανονιστικός περιορισμός αίρεται από τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της απλοποίησης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που διέπει τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς, με γνώμονα την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προστασία του εισοδήματος των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, απελευθερώνεται η πώληση του βρεφικού γάλακτος πρώτης ηλικίας, το οποίο μπορεί πλέον να διατίθεται σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης, με έναρξη ισχύος από 1/1/2012, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των 2 Υπουργών κκ Χρυσοχοϊδη και Λοβέρδου, που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 12/Β/10-01-2012) την περασμένη εβδομάδα.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε το νομοθετικό πλαίσιο έως σήμερα, η διάθεση των παρασκευασμάτων γάλακτος 1ης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) γινόταν αποκλειστικά από τα φαρμακεία, επιφέροντας σημαντική αύξηση στην τελική τιμή πώλησης των εν λόγω προϊόντων.

Μάλιστα, με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, διαπιστώθηκε ότι οι τιμές στα συγκεκριμένα παρασκευάσματα κινούνταν σε αδικαιολόγητα υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές των παρασκευασμάτων 2ης (6-12 μηνών) και 3ης (1 έτους και άνω) βρεφικής ηλικίας, τα οποία διατίθενται ελεύθερα στην αγορά. Ενώ αντίστοιχα ήταν τα ευρήματα και για τις τιμές πώλησης των σκευασμάτων αυτών σε άλλες χώρες της Ε.Ε.\”

Η θέση των φαρμακοποιών

ΣΧολιάζοντας στο Flashnews.gr, την συγκεκριμένη ανακοίνωση ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Χανίων, κ.Τάσος Βάμβουκας επεσήμανε πως \”αυτό το οποίο αναφέρεται για τις τιμές, δεν είναι ακριβές διότι αυτά τα γάλατα πωλούνται απο τα φαρμακεία με ένα συγκεκριμένο χαμηλότατο ποσοστό κέρδους 12% επι της χοντρικής τιμής και οι τιμές εξαρτώνται απο τους προμηθευτές\”.

Μάλιστα ο κ.Βάμβουκας τόνισε ότι \”τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας πρέπει να πωλούνται μόνο απο τα φαρμακεία διότι είναι ένα αυαίσθητο προιόν, αφορά νεογέννητα παιδιά και ο τρόπος με τον οποίο συντηρούνται και προσέχονται απο τα φαρμακεία, είναι καλύτερος απο αυτό που μπορεί να έχει σε ένα οποιοδήποτε άλλο κατάστημα λιανικής πώλησης\”.

Επιπλέον οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομική κρίση που έχει πλήξει τον κλάδο των φαρμακείων.

Οι υψηλότερες τιμές χονδρικής στην Ευρώπη

Τον περασμένο Δεκέμβριο που ανακοινώθηκε η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης για απελευθέρωση της πώλησης του βρεφικού γάλακτος 1ης ηλικίας είχε αναφερθεί ότι υπάρχει συμφωνία με τους ιδιοκτήτες σουπερμάρκετ και τις προμηθεύτριες εταιρείες ώστε η λιανική τιμή στα ράφια να μειωθεί κατά τουλάχιστον 20%. Αυτό σημαίνει ότι από τα 20-23 ευρώ που αγοράζει κανείς σήμερα το γάλα στα φαρμακεία, η τιμή του στα σουπερμάρκετ θα πέσει αναλογικά στα 16-19 ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά πάντως το εισαγόμενο γάλα θα συνεχίσει να διατίθεται σε πολλαπλάσια τιμή σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Ενδεικτικά, παρασκευάσματα βρεφικού γάλακτος σε σκόνη 1ης βρεφικής ηλικίας σε συσκευασία 900 γρ. πωλείται στα φαρμακεία πάνω από 25 ευρώ, όταν στην Ισπανία πωλείται προς 16,95 ευρώ.

 Γάλα άλλης μάρκας σε συσκευασία 800 γραμμαρίων πωλείται προς 19,2 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο προϊόν στην Αγγλία πωλείται στα 11 ευρώ και στην Ισπανία 12,5 ευρώ.

Από τιμοκαταλόγους προκύπτει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερες ακόμα και από τις τιμές λιανικές σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook