Με απάντηση του προς τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, στην επιστολή που είχε καταθέσει και αφορούσε την αξιοποίηση των ιστορικών μηχανημάτων του ΕΘΙΑΓΕ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμών επισημαίνει τα παρακάτω.

«Όσον αφορά την αξιοποίηση των αγροτικών μηχανημάτων του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Μεσσαράς, του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, σας γνωρίζουμε ότι οι ερευνητές ενεργούν προς όφελος (π.χ. εκποίηση αγροτικών μηχανημάτων του Σταθμού) των περιουσιακών στοιχείων με μουσειακή αξία που βρίσκονται στις εκάστοτε μονάδες.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση και σύμφωνα με στοιχεία του προϊσταμένου του Σταθμού, σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων για τα ακίνητα και κινητά πάγια αυτού, τηρήθηκαν επιμελώς οι κανονισμοί του ΕΘΙΑΓΕ, διενεργήθηκαν οι σχετικές εκποιήσεις με πρόχειρους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και η παράδοση για ανακύκλωση υλικού, τηρώντας τις κατά νόμο υποχρεώσεις (συμπεριλαμβάνεται η ανάρτηση των ανακοινώσεων στον Δήμο Γόρτυνας. Τα σχετικά έγγραφα των ως άνω διαδικασιών είναι στη διάθεση σας.

Ειδικά για τους αγροτικούς ελκυστήρες έγινε μεγάλη προσπάθεια για λήψη προσφορών από ενδιαφερόμενους (όπως και υπήρξαν) και τελικά προκρίθηκε η διαδικασία του πρόχειρου πλειοδοτικού διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να δοθούν τα τρία αγροτικά μηχανήματα τα οποία ήταν σε κακή κατάσταση, αφού για δεκαετίες δεν είχαν καμιά συντήρηση και προστασία και ποτέ δεν είχε εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία για τη μουσειακή ανάδειξη τους.

Ως εκ τούτου τώρα δεν είναι εφικτή η ανάκληση των ανωτέρω διαδικασιών.

 Προς αποφυγή όμως στο μέλλον παρόμοιων καταστάσεων, οι αρχές των τοπικών κοινωνιών πρέπει να ενεργούν άμεσα εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους όταν υποπέσει στην αντίληψη τους ότι υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία πρέπει να διατηρηθούν ως “είδη μουσειακής αξίας” και ειδικότερα όταν γίνεται ανάρτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook