H Alpha Bank ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα περιμένει την ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους (PSI) για να αποφασίσει σχετικά με την συγχώνευση της με την EFG Eurobank.

«Η τράπεζα προτίθεται να αναμείνει την οριστικοποίηση των όρων του PSI (οι επιπτώσεις του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι δυσανάλογες επί των μεγεθών των συγχωνευόμενων τραπεζών), ώστε να συγκαλέσει γενική συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων της και τη λήψη αποφάσεως», είπε η Alpha σε ανακοίνωση της.

«Η αγορά εκτιμά ότι θα αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας υπέρ της Alpha Bank. Η Εurobank έχει μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο με ελληνικά ομόλογα και θα έχει μεγαλύτερες ζημιές (NPV) στο πλαίσιο του PSI και άρα μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες», δήλωσε, όπως αναφέρει το Reuters, τραπεζικός αναλυτής που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Η έκθεση της Eurobank στα ελληνικά ομόλογα είναι δύο φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την Alpha, πράγμα που σημαίνει ότι οι ζημίες που θα έχει από το PSI θα είναι μεγαλύτερες από όταν κλείστηκε η συμφωνία.

«Υπάρχουν οικονομικά θέματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως οι απώλειες από το PSI. Υπάρχει διαφορά εάν οι ζημιές (NPV) είναι 60%, 65% ή 70%», δήλωνε νωρίτερα τη Δευτέρα στέλεχος της Alpha Bank. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η συμφωνία συγχώνευσης καταρρέει ή δεν θα ισχύσει», πρόσθεσε.

Οι δύο τράπεζες συμφώνησαν τον περασμένο Αύγουστο να συγχωνευθούν για την δημιουργία του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στη χώρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κρίση χρέους, που έχει οδηγήσει σε μαζική φυγή των καταθέσεων και σε αύξηση των επισφαλών δανείων.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανέστειλε τη Δευτέρα την διαπραγμάτευση των δύο μετοχών. Πριν την εξέλιξη αυτή, η μετοχή της Alpha είχε καταγράψει άλμα 9,4% στα 1,28 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έχανε 0,25% στα 0,80 ευρώ.

Οι μέτοχοι Alpha και Eurobank ενέκριναν την συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων το Νοέμβριο.

Τραπεζική πηγή κοντά και στις δύο τράπεζες είπε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της συγχώνευσης και ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις σχετικές συζητήσεις.

«Η Alpha ζητάει καθυστέρηση, τίποτα περισσότερο, αλλά έχει ρίσκο», δήλωσε η πηγή. «Θα υπάρξουν συζητήσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορετική απόψεις για την ταχύτητα της συγχώνευσης», επισήμανε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook