Τα τέλεια μαγειρεμένα ζυμαρικά δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο το να ρίχνετε απλώς τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Και ενώ μπορεί να φαίνεται εύκολο να φτιάξετε μια μερίδα ζυμαρικών (και είναι μια βασική μαγειρική δεξιότητα που οι περισσότεροι μαθαίνουν νωρίς στη ζωή τους), υπάρχουν μερικά συνηθισμένα λάθη που μπορούν να χαλάσουν την υφή και τη γεύση των ζυμαρικών σας, οδηγώντας σε ένα απογοητευτικό γεύμα. Ποια είναι αυτά και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε;

Δεν βάζετε αρκετό αλάτι στο νερό

Όταν προσθέτετε ζυμαρικά σε νερό που βράζει, τα ζυμαρικά απορροφούν μέρος του νερού καθώς μαγειρεύονται. Αν δεν αλατίσετε το νερό, το φαγητό θα παραμείνει άνοστο. Αλλά αν το κάνετε, θα αλατιστεί από μέσα, πράγμα που είναι ένας σίγουρος τρόπος για να πετύχετε τα ιδανικά ζυμαρικά.

Αν αναρωτιέστε πόσο αλάτι πρέπει να προσθέσετε στο νερό, η απάντηση είναι: περισσότερο απ’ όσο νομίζετε! Οι Ιταλοί θα σας πουν ότι πρέπει να είναι «τόσο αλμυρό όσο η θάλασσα», και ενώ αυτό είναι μια γοητευτική υπερβολή, δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια. Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που θα προσθέσετε θα χαθεί στο νερό, οπότε για να βεβαιωθείτε ότι θα μπει λίγο από αυτό στα ζυμαρικά, πρέπει να είστε γενναιόδωροι.

Όταν μαγειρεύετε ζυμαρικά, δεν κρατάτε καθόλου από το νερό των ζυμαρικών

Το νερό μαγειρέματος των ζυμαρικών είναι γεμάτο με άμυλο, το οποίο όχι μόνο βοηθάει στο δέσιμό τους με τη σάλτσα, αλλά τονίζει και την μεταξένια υφή της σάλτσας. Το νερό είναι, επίσης, ήδη αλατισμένο, γεγονός που το καθιστά πιο γευστικό από αυτό της βρύσης. Έτσι, την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ζυμαρικά, κρατήστε 1/2 φλιτζάνι από το νερό μαγειρέματος, το οποίο μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε στη σάλτσα.

Δεν μαγειρεύετε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα

«Ένας σεφ μου είπε κάποτε να μαγειρεύω τα φρέσκα ζυμαρικά μου κατά 70% στο νερό και κατά 30% στη σάλτσα», λέει ο σεφ John Underbrink από το The Heritage στο allrecipes.com. «Αυτό συμβαίνει επειδή το μαγείρεμα των ζυμαρικών στη σάλτσα τους επιτρέπει να απορροφήσουν τις γεύσεις καθώς και να καλυφθούν πολύ πιο ωραία από αυτή». Έτσι, λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος μαγειρέματος των ζυμαρικών σουρώστε τα γρήγορα και προσθέστε τα στο τηγάνι με τη ζεστή σάλτσα. Αφήστε τα λίγα λεπτά ακόμα να τελειώσουν το μαγείρεμα πριν τα σερβίρετε.

Προσθέτετε τα ζυμαρικά στο νερό πριν αυτό αρχίσει να βράζει

Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, μπορεί να νομίζετε ότι μπορείτε να κερδίσετε λίγο από αυτόν προσθέτοντας τα ζυμαρικά στο νερό που μόλις έχει ζεσταθεί -αλλά μπορεί να το μετανιώσετε. «Βεβαιωθείτε ότι το νερό βράζει πριν προσθέσετε τα ζυμαρικά. Οι γρήγορες φυσαλίδες θα εμποδίσουν τα ζυμαρικά να κολλήσουν ή να κατακάτσουν, ενώ θα τα μαγειρέψουν πιο γρήγορα και ομοιόμορφα», λέει ο Underbrink. Η θερμοκρασία βρασμού θα σταθεροποιήσει, επίσης, σωστά τα άμυλα των ζυμαρικών για τη σωστή υφή, προσθέτει.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook