Το προηγούμενο διάστημα υπογράφηκε η σύμβαση από το Δήμαρχο Πλατάνια κ. Ιωάννη Μαλανδράκη  και το  νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας «Σύμβουλοι Πολιτικοί Μηχανικοί ΑΡΗΣ Χ. Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία», για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Μελέτη για τον έλεγχο, την αποκατάσταση και την ανάδειξη της Ιστορικής μεταλλικής γέφυρας στις εκβολές ποταμού Ταυρωνίτη στον Δήμο Πλατανιά»

Ήδη έχουν ξεκινήσει  Τοπογραφικές  αποτύπωσεις από τον ανάδοχο του έργου.

Το αντικείμενο της μελέτης είναι ο έλεγχος στατικής επάρκειας  της γέφυρας καθώς και η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης των φθορών και αντικατάστασης μερών, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και διατάξεις καθώς και η ανάδειξη της Ιστορικής Γέφυρας.

Οι απαιτούμενες επιμέρους μελέτες που θα συνταχθούν στα πλαίσια της   μελέτης είναι:

-Στατική και γεωτεχνική έρευνα και μελέτη

-Γεωτρήσεις και Ερευνητικά φρεάτια

-Στατική μελέτη γέφυρας

– Ανάδειξη της γέφυρας

-Τεύχη δημοπράτησης

Η πίστωση έχει εξασφαλισθεί από την Περιφέρεια  Κρήτη και είναι εγγεγραμμένη στο Τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του 2022 του Δήμου Πλατανιά

Η συνολική προθεσμία εκπόνησης της μελέτης ορίζεται σε 4 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Σκοπός της μελέτης είναι η διάσωση και αξιοποίηση της ιστορικής γέφυρας του Ταυρωνίτη, καθώς πρόκειται για μια γέφυρα χαρακτηριστικό δείγμα μεταλλικής γέφυρας των αρχών του 20ου αιώνα και προβλέπεται να αποτελέσει τμήμα μιας ευρύτερης περιπατητικής διαδρομής, αλλά και την παραπέρα αισθητική ανάδειξη του μνημείου με κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με δυνατότητα πληροφόρησης του κοινού για την ιστορική αξία της γέφυρας για την περιοχή και τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.

Ταυτόχρονα με την επισκευή της θα είναι εφικτή η ενσωμάτωση της στην πεζοπορική διαδρομή που πρόκειται να δημιουργήσει ο Δήμος Πλατανιά η οποία θα συνδέσει την περιοχή του Μάλεμε στην ανατολική όχθη του ποταμού Ταυρωνίτη, με τις περιοχές δυτικά έως τον οικισμό  Κολυμβαρίου.

 Τα παραδοτέα θα δοθούν για έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης  καθώς η  γέφυρα βρίσκεται σε εγκαταλελειμμένο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων – Καστελίου και εποπτεύεται από αυτήν , καθώς  και στην αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων

Ιστορικά στοιχεία

Η Γέφυρα Ταυρωνίτη βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού της Δ.Ε.Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των ιστορικών μεταλλικών γεφυρών που κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, που μαζί με τις γέφυρες περάματος, Αμπουσελέμη και Γαζανής Καμάρας, είναι τα πρώτα έργα μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν από την Αυτόνομη Κρητική Πολιτεία. Η γέφυρα του Ταυρωνίτη ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1902.

Το έργο έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/238/9755/05.02.1991 (ΦΕΚ 175/Β/27.04.1991).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook