Σημαντικές ευκαιρίες προσφέρονται στην παρούσα περίοδο σε επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν σε υγιή και καλά επιχειρηματικά σχέδια.

Οι ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου στον νομό Χανίων είναι πολλές, ωστόσο ο τουρισμός και ο αγροτοδιατροφικός τομέας αποτελούν τις ναυαρχίδες της τοπικής οικονομίας και χρειάζονται στήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Στους τρόπους αξιοποίησης και καλύτερης δυνατής ικανοποίησης των επιχειρηματικών αναγκών του τόπου και στη δημιουργία τραπεζικών προϊόντων που θα εξυπηρετούν αυτές τις ανάγκες, αποσκοπούσε και η αποψινή συνάντηση στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς με τους προέδρους και στελέχη των Επιμελητηρίων των Χανίων (ΕΒΕΧ, Ο.Ε. και ΤΕΕ ΤΔΚ).

Όπως ανέφερε στο περιθώριο της συνάντησης, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου:

«Μετά από 12 χρόνια οικονομικών δυσκολιών το 2022 είναι σημείο αναφοράς γιατί είναι η πρώτη χρονιά που βλέπουμε μια πραγματική ανάπτυξη η οποία δημιουργεί επίσης και τις προϋποθέσεις για μια θετική εξέλιξη το 2023. Ήρθαμε στην Κρήτη, στον τόπο που δημιουργεί στον χώρο του τουρισμού και στον χώρο της αγροδιατροφής, για να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των πελατών μας, να μιλήσουμε μαζί τους για τα μελλοντικά τους σχέδια και να βρούμε τους καλύτερους τρόπους να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους. Ο καλύτερος τρόπος να εξυπηρετείς τον πελάτη είναι να τον αφουγκραστείς για να καταλάβεις τι ακριβώς είναι αυτό που ζητά. Η δική μας δουλειά δεν είναι να πουλήσουμε, αλλά να διαμορφώσουμε προϊόντα και υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν αυτές τις ανάγκες»

Ένα από τα σημαντικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην Κρήτη και στα Χανιά, αυτή την περίοδο, είναι τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία διοχετεύονται μέσω των τραπεζών.

«Είναι κίνητρο για εμάς να συμμετάσχουμε και το κάνουμε δυναμικά. Ενώ αυτό το πρόγραμμα άρχισε από το 2021, το 2022 το είδαμε να «ανδρώνεται» και πεποίθησή μας είναι ότι το 2023 θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με θετικά αποτελέσματα για την οικονομία. Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κινούνται προς πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις. Πολλοί από τους τομείς στους οποίους η Κρήτη πρωτοστατεί όπως είναι ο τουρισμός και κυρίως η ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα με έναν τρόπο που είναι ευαίσθητος προς τον περιβάλλον, σίγουρα είναι μέρος αυτών των προγραμμάτων» τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, χαρακτήρισε αρκετά ελκυστικό το δανεισμό στο πλαίσιο του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς τα πακέτα είναι μακροπρόθεσμα και με χαμηλό επιτόκιο: «Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικά γιατί δίνουν την ευκαιρία στις τράπεζες να δημιουργήσουν πακέτα που αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα ευρωπαϊκά αυτά προγράμματα που είναι και μακροπρόθεσμα – πάνω από 10 με 15 χρόνια – και με πολύ χαμηλά επιτόκια της τάξεως του 0,4 – 0,6 % που μαζί με τα τραπεζικά κεφάλαια δίνουν έναν πάρα πολύ ελκυστικό δανεισμό για τους υγιείς επιχειρηματίες που έχουν καλά επιχειρηματικά σχέδια και είναι και αυτοί διατεθειμένοι να βάλουν το 20% το δικό τους που αποδεικνύει ότι πιστεύουν στην επένδυσή τους»

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και χθες στο Ηράκλειο μεταξύ των στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς και του ΕΒΕΗ.

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook