Τον αναπρογραμματισμό κοινοτικών πόρων 500 εκατ. ευρώ μέσω ενός προγράμματος εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, μαζί με τη διάθεση ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων επιβεβαίωσε ο κ. Τον Βαν Λίροπ εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου Γιόχανες Χαν, σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Επίσης ο κ. Λίροπ είπε ότι η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα είναι ελαφρώς πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο, επικαλούμενος τις σχετικές διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

Μιλώντας για τα άλλα μέτρα επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη ο κ. Λίροπ μίλησε για τον αναπρογραμματισμό των 500 εκατ. ευρώ και είπε ότι στην Ελλάδα οι πόροι αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για νέες επενδύσεις από υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επιθυμούν να επεκταθούν, κάτι που έως σήμερα ήταν εφικτό μόνο για τις νέες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, κοινοτικοί πόροι θα είναι διαθέσιμοι και για τη χρηματοδότηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, πρόσθεσε, χωρίς πάντως να δώσει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δύο αυτών μέτρων, που έχουν εξαγγελθεί από το Καλοκαίρι.

Τέλος αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης με τη λίστα των 180 έργων στρατηγικής σημασίας που έχει καταρτιστεί με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να δημιουργηθούν αναπτυξιακές προοπτικές μέσω των γρήγορων επενδύσεων. Μέχρι το τέλος του 2013 υπολογίζεται μέσω των έργων αυτών να έχουν δημιουργηθεί 90.000-108.000 νέες θέσεις εργασίας, καθώς έχουν προσδιοριστεί σαφείς προθεσμίες προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, προϋπολογισμού 11,5 δισ. ευρώ.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook