Η βουλή της Ιταλίας αποφάσισε να προχωρήσει στην μείωση των μισθών των εξακοσίων τριάντα μελών της κατά χίλια τριακόσια ευρώ μεικτά, ή περίπου επτακόσια ευρώ καθαρά τον μήνα. Το σύνολο των αποδοχών των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων αποζημιώσεων, ανέρχονται - σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο - σε πάνω από 11.000 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα εγκρίθηκε η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος: στο εξής οι συντάξεις των βουλευτών και των υπαλλήλων της βουλής θα υπολογίζονται βάσει των πραγματικών εισφορών τους και όχι των τελευταίων αποδοχών τους.

Ο ιταλικός Τύπος τονίζει ότι οι συντάξεις και οι μισθοί των βουλευτών αποτελούν μόνον ένα μέρος από τα έξοδα του προϋπολογισμού του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα ανέρχονται στο 23,8%. Το προσωπικό που βρίσκεται εν ενεργεία ή που έχει ήδη λάβει σύνταξη απορρόφησε το 2011, σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Στάμπα», το 42,8% των διαθέσιμων πόρων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έρευνα του ινστιτούτου Vision αποκαλύπτει ότι σε κάθε Γάλλο φορολογούμενο το κοινοβούλιο «κοστίζει» ετησίως 2,14 ευρώ, 4,18 ευρώ στους ισπανούς, 7,80 ευρώ στους Βρετανούς, ενώ, στην Ιταλία, το σχετικό ποσό αγγίζει τα 27,15 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους μάνατζερ - τα ανώτερα διοικητικά στελέχη - της δημόσιας διοίκησης, ειδικό διάταγμα της κυβέρνησης της Ρώμης προβλέπει ότι δεν θα μπορούν να λαμβάνουν αποδοχές μεγαλύτερες από εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου, που ανέρχονται σε περίπου 250.000 (καθαρά) το χρόνο.

Η κυβέρνηση Μόντι μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει την συνεργασία των δημοσίων υπαλλήλων για την πάταξη της διαφθοράς. Ειδική επιτροπή του υπουργείου δημόσιας διοίκησης της Ρώμης, πρότεινε την οικονομική ανταμοιβή των υπαλλήλων εκείνων που θα προχωρούν σε καταγγελία χρηματισμών και περιπτώσεων διαφθοράς. Προβλέπεται ασφαλώς να μπορούν να διατηρούν την απόλυτη ανωνυμία τους.

Η τελική απόφαση για το θέμα αυτό πρόκειται να ληφθεί από τον Αρμόδιο υπουργό Πατρόνι Γκρίφι, σε άμεση συνεννόηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό. «Κάποιοι μπορεί να κάνουν λόγο για καταδότες, αλλά ο στόχος είναι να σπάσει ο κλοιός της ομερτά, της μαφιόζικης σιωπής και συναίνεσης», σχολίασε το τηλεοπτικό δίκτυο Tg5.