-Τελευταία ενημέρωση 17:47-

Το τελευταίο επεισόδιο της πολύκροτης υπόθεσης παίχτηκε σήμερα στο Εφετείο Χανίων.

Έγινε η ανατροπή στην υπόθεση δολοφονίας των δύο ηλικιωμένων στο Σφηνάρι και σε σχέση με το προηγούμενο δικαστήριο στο οποίο είχαν αθωωθεί.

Μετα απο σύσκεψη περίπου 4ων ωρών ο πρώτος κατηγορούμενος, 57 ετών, κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για δύο ανθρωποκτονίες, για απόπειρα ληστείας και για οπλοχρησία.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος 40 ετών, κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στον φόνο του 78χρονου, για άμεση συνέργεια (συναυτουργία) στον φόνο της 66χρονης και για απόπειρα ληστείας.

Οι ποινές

Σε ο,τι αφορά τις ποινές, το δικαστήριο επέβαλε τα εξής:

Ο 57χρονος θα εκτίσει ποινή δις ισόβιας κάθειρξης (για τις δύο ανθρωποκτονίες), 6 χρόνια κάθειρξης για τη ληστεία, 1 χρόνο κάθειρξη για οπλοχρησία. Συνολικά δις ισόβια, 6 χρόνια και 6 μήνες.Ο 40χρονος καταδικάστηκε με ποινη 12 ετών (για την άμεση συνέργεια), 8 ετών (για συνέργεια) και 4 χρόνων για τη ληστεία. Συνολικά με τους συμψηφισμούς 18 έτη.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν, ο καθείς από την πλευρά του, να υπάρξουν ελαφρυντικά τα οποία και απορρίφθηκαν πλην ενός για τον 40χρονο (κρίθηκε εξαρτόμενος από τον 57χρονο).

Δειτε τι δήλωσαν μετά την απόφαση, οι συνήγοροι υπεράσπισης θύματος Απ. Λύτρας και Σοφία Πολυζωγοπούλου και ο συγγενής θύματος Όμηρος Μιχαηλίδης:

Η πρόταση της Εισαγγελέως για τις ποινές

Σε ο,τι αφορά τις ποινές η Εισαγγελέας πρότεινε δις ισόβια κάθειρξη για τον 57χρονο (για τις δύο ανθρωποκτονίες), 6 χρόνια κάθειρξη για τη ληστεία, 1 χρόνο κάθειρξη για οπλοχρησία. Για τον 40 χρόνο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της εξάρτησης από τον 57χρονο και η Εισαγγελέας πρότεινε κάθειρξη 10 ετών (για την άμεση συνέργεια), 6 ετών (για συνέργεια) και 4 χρόνων για τη ληστεία.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την υπόθεση του διπλού φονικού στο Σφηνάρι τον Φεβρουάριο του 2015, με θύματα έναν 78χρονο και μια 66χρονη, που τους λήστεψαν και τους σκότωσαν μέσα στο σπίτι τους.

Νωρίτερα, η διαδικασία της δίκης διεκόπη, καθώς στην αγόρευση της συνηγόρου υπεράσπισης, παρεμβάλλονταν ο 57χρονος κατηγορούμενος που ανάγκασε την κ. Πρόεδρο να διακόψει αφού δεν σταματούσε εκείνος και παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της. Μετά από 15 λεπτά το προεδρείο επανήλθε στην έδρα του, με την πρόεδρο να τονίζει στον κατηγορούμενο ότι αν επαναλάβει τη στάση του θα τον αποβάλλει από την αίθουσα.

Την Παρασκευή, η Εισαγγελέας πρότεινε να κριθεί ένοχος ο πρώτος κατηγορούμενος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και την τέλεση της ληστείας. Για τον δεύτερο κατηγορούμενο πρότεινε επίσης ενοχή για συνέργεια στην τέλεση της πράξης.

Στο σημείο αυτό πάντως εξανεστησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης στο πλαίσιο των αγορευσεών τους την Δευτέρα (28/11) και τόνισαν ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος πρέπει να κριθεί ένοχος για “συναυτουργία” και όχι για απλή συνέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι, πρωτόδικα, οι δύο φερόμενοι ως δράστες, σήμερα 57 και 40 ετών, καταδικάστηκαν με δις ισόβια, ενώ ο γιος του νεκρού άνδρα με 4 χρόνια για συνέργεια. Εν συνεχεία, στο Εφετείο που ακολούθησε αμφότεροι αθωώθηκαν, ενώ ο τρίτος είχε ήδη αποφυλακιστεί.

Με εντολή του εισαγγελέως του Αρείου Πάγκου η υπόθεση επανήλθε σε δεύτερο βαθμό και ενώ μερικές εβδομάδες νωρίτερα, είχε διαταχθεί η “προφυλάκιση” των δύο φερόμενων ως δραστώ, μέχρι και τη σημερινή τους καταδίκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook