Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κοινού πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και αφύπνισης γύρω από το πάντα επίκαιρο ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών που διοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Πλατανιά(ΔΕΠΙΣ), με αφορμή την καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στο Πολύκεντρο Βουκολιών, με αφορμή το κλείσιμο της έκθεσης του Κώστα Σπανάκη “Γαλάζιες Κυρίες”, η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης κ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη και η δικηγόρος- Πολιτική Επιστήμονας, κ. Ρόζας Μότακη Κονταδάκη αναφέρθηκαν σε επιλεγμένα έργα του, σύμβολα αναφοράς στον αρχαιότερο Ευρωπαϊκό πολιτισμό που τίμησε τη γυναίκα, και μίλησαν για τις αξίες της ισότητας και του σεβασμού ανάμεσα στα δύο φύλα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης “….οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος Πλατανιά και η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου, δημιούργησαν ένα τριήμερο δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας μας, για να εξαλειφθεί  το απαράδεκτο φαινόμενο της Ενδοοικογενειακής βίας. Κυρίαρχο σύνθημα πρέπει να είναι το  Σπάστε τη Σιωπή….”.

Οι δράσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στο Πολύκεντρο Βουκολιών με το θεατρικό δρώμενο “Σπάσε τη σιωπή”, από την ομάδα “Αλατιέρα”.

Μέσα από τρία μικρά θεατρικά δρώμενα παρουσιάστηκαν στο κοινό οι μορφές βίας που μπορεί να υποστεί μια γυναίκα, λεκτική, ψυχολογική, σωματική. Στο δρώμενο συμμετείχαν οι Γαροφαλάκης Ελευθέριος, Κοντουδάκης Δημήτρης, Μηνάς Μιχάλης, Μπακοπούλου Άννα, Μαλτέζου Έφη, Φραγκεδακη Ματίνα, σε σκηνοθεσία- Μαλτέζου Έφης. Στον ήχο ήταν η  Καστρινάκη Μαρία .

Η σχεδίαση της δράσης έγινε από την Λουπάκη Ασπασία Πρόεδρο της επιτροπής ισότητας και την Πενταράκη Δήμητρα.

Ακολούθησε ομιλία από την Υπαστυνόμο Α’  Ελένη Βιγλάκη με τίτλο “Φυλάκισε τη Βία – Ελευθέρωσε την Ψυχή σου!”, με τη στήριξη της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης,  ανάγνωση ανώνυμου γράμματος από θύμα κακοποίησης για σκιαγράφηση θυμάτων και η διαδραστική άσκηση ”Σπάσε τα δεσμά’, με άτομα από το κοινό.

Την δράση συντόνισε και εμψύχωσε η κα. Πενταράκη Δήμητρα .

Η Αντιδήμαρχος Πλατανιά και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) του Δήμου Πλατανιά, κ. Ασπασία Λουπάκη, σε μήνυμα της, που μεταφέρθηκε στην εκδήλωση λόγω απουσίας της, τόνισε “….Όλοι μαζί οφείλουμε να δράσουμε με σεβασμό και ενότητα για να βάλουμε τέλος σε κάθε απάνθρωπο φαινόμενο ενάντια στο αυτονόητο δικαίωμα στην ζωή  και την αξιοπρέπεια των γυναικών…”

Στον χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Πλατανιά και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας  κ. Χρυσούλα Μαραγκουδάκη, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι“.. ..Ο Δήμος Πλατανιά και η επιτροπή του (ΔΕΠΙΣ), διοργανώνουν με αφορμή την Παγκόσμια Εξάντληση της Βίας κατά των γυναικών, που σκοπό έχει την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της κακοποίησης των γυναικών, τα φαινόμενα της βίας είναι αρκετά αυξημένα των τελευταίο διάστημα  καθώς υπάρχει σημαντική αύξηση μετά την πανδημία του covid, που εκτός από άλλα ζητήματα ενεργοποίησε και παθολογικές καταστάσεις. Οι μορφές της βίας δεν είναι μόνο η σωματική, είναι η ψυχική αλλά και η λεκτική βία, για αυτό όλοι μαζί μπορούμε να σπάσουμε τη σιωπή  να βρεθούμε μπροστά στην αλήθεια χωρίς φόβο και δισταγμό και να σταματήσει το φαινόμενο εδώ, ας κατανοήσουμε όλοι το εύρος του προβλήματος δίνοντας πληροφορίες ώστε να παρέμβει η κοινωνία και να αναδείξει το πρόβλημα, στέλνοντας από εδώ το μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης σε όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει ενδοοικογενειακής βίας….”.

Χαιρετισμό επίσης απέστειλε η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη- Κρασουδάκη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων- Ελαιουργείον κ. Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης, ο οποίος προσέφερε για τις ανάγκες της εκδήλωσης την ελαιογραφία “Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ” της Ιρανής ζωγράφου Αζίτα Σαρεμί από τις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Επίσης παρουσιάστηκε, εκτός από την παραπάνω ελαιογραφία, και το έργο ” Αφόρετο Φόρεμα” από την Mihelaki / Μιχελάκη Μαρια.

Πριν την έναρξη των παραπάνω δράσεων, πραγματοποιήθηκε η φωταγώγηση του κτιρίου του Πολύκεντρου με χρώμα πορτοκάλι, χρώμα σύμβολο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook