Οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες βοηθούν τους ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του ΝΑΤΟ η οποία περιήλθε στην κατοχή του BBC. Η έκθεση, η οποία διέρρευσε στον Τύπο, βασίζεται σε χιλιάδες ανακρίσεις και υποστηρίζει ότι οι ταλιμπάν παραμένουν ισχυροί και χαίρουν ευρείας στήριξης μεταξύ των αφγανών πολιτών. Υποστηρίζει ότι το Πακιστάν γνωρίζει τις τοποθεσίες όπου κρύβονται οι ηγέτες του κινήματος. Στο παρελθόν, το Πακιστάν έχει διαψεύσει ότι έχει δεσμούς με τους ταλιμπάν. \”Εδώ και καιρό μας απασχολούσαν οι δεσμοί ανάμεσα σε πρόσωπα από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν (ISI) και κάποια εξτρεμιστικά δίκτυα\”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι και πρόσθεσε ότι το αμερικανικό υπουργείο \’Αμυνας δεν έχει διαβάσει την έκθεση.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ Κουέντιν Σόμερβιλ υποστηρίζει ότι η έκθεση για την κατάσταση των δυνάμεων των ταλιμπάν παρουσιάζει για πρώτη φορά εκτενώς τη σχέση ανάμεσα στους ισλαμιστές ενόπλους και τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες. Η έκθεση βασίζεται σε υλικό το οποίο συγκεντρώθηκε από 27.000 ανακρίσεις με περισσότερους από 4.000 αιχμαλώτους ταλιμπάν, μέλη της αλ Κάιντα, άλλους ξένους μαχητές και πολίτες. Παρά τη στρατηγική του ΝΑΤΟ να αναλάβουν οι αφγανικές δυνάμεις την ασφάλεια της χώρας, η απόρρητη έκθεση αναφέρεται με λεπτομέρειες σε εκτεταμένη συνεργασία ανάμεσα στους ενόπλους, την αφγανική αστυνομία και το στρατό.

Ο αντισυνταγματάρχης Τζίμι Κάμινγκς, εκπρόσωπος της διεθνούς ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν, Isaf, δήλωσε ότι η έκθεση είναι \”ένα απόρρητο εσωτερικό έγγραφο που δεν πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα\”.
Επιπλέον, η έκθεση περιγράφει το μέγεθος της συνεχιζόμενης στήριξης που παρέχει ο αφγανικός λαός στους ταλιμπάν, λέει ο ανταποκριτής του BBC. Ο ίδιος προσθέτει ότι το έγγραφο περιγράφει την επιρροή της αλ Κάιντα ως φθίνουσα, αλλά εκείνη των ταλιμπάν ως αυξανόμενη.

Μάλιστα, αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον ακόμη και από μέλη της αφγανικής κυβέρνησης να ενταχθούν στις τάξεις των ταλιμπάν. Προσθέτει: \”Οι αφγανοί πολίτες συχνά προτιμούν μια κυβέρνηση από τους ταλιμπάν παρά την αφγανική κυβέρνηση, συνήθως εξαιτίας της κυβερνητικής διαφθοράς\”. Η έκθεση παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ταλιμπάν επισπεύδουν την απόσυρση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων μειώνοντας σκοπίμως τις επιθέσεις τους σε κάποιες περιοχές. Αναφέρει ότι σε περιοχές, απ΄όπου έχει αποσυρθεί η Isaf, έχει αυξηθεί η επιρροή των ταλιμπάν, συχνά με λίγη ή καθόλου αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας και σε πολλές περιπτώσεις με την ενεργό βοήθεια της αφγανικής αστυνομίας και του στρατού.

Όταν αποσυρθούν οι ξένοι στρατιώτες, τον έλεγχο της χώρας αναμένεται να αναλάβουν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, τουφέκια, πιστόλια και βαρέα όπλα έχουν πουληθεί από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας σε παζάρια στο Πακιστάν.

(onalert)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook