Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή απώλεια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) από το Ηράκλειο της Κρήτης κρούουν στο υπουργείο Υποδομών κύκλοι με γνώση της υπόθεσης, καθώς εντείνονται οι πιέσεις από τους διεκδικητές του φορέα για να «σπάσει» σε Κρήτη και Αθήνα.

Το διπλωματικό θρίλερ για την τύχη του ENISA κορυφώνεται, καθώς στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι ζυμώσεις εν όψει της ψηφοφορίας της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Βιομηχανία, την Έρευνα και την Ενέργεια (ITRE) στις 6 Φεβρουαρίου με θέμα την έκθεση του Άγγλου ευρωβουλευτή και εισηγητή για τον ENISA, κ. Τζιλ Τσίτσεστερ, ο οποίος ζητά την διατηρηθεί η έδρα και οι διοικητικές υπηρεσίες του οργανισμού στο Ηράκλειο, αλλά να μεταφερθεί ο επιχειρησιακός του βραχίονας στην Αθήνα και να παραχωρηθεί το δικαίωμα στον εκάστοτε εκτελεστικό διευθυντή του φορέα να ιδρύει παραρτήματα στις κοινοτικές χώρες.

Σημειωτέον ότι η αρχική εισήγηση του κ. Τσίτσεστερ ήταν να μεταφερθεί η έδρα του ENISA στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, αν και επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την έπεκταση της προσωρινής εντολής του ENISA για πέντε ακόμη χρόνια, η αρμόδια Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ε.Ε., κυρία Νέλλη Κρουζ, «παζαρεύει» με την Ελλάδα τις θέσεις Τσίτσεστερ, δηλαδή, την μεταφορά του επιχειρησιακού του βραχίονα στην Αθήνα και το δικαίωμα για ίδρυση παραρτημάτων σε άλλες χώρες της Ε.Ε., με αντάλλαγμα την επέκταση της προσωρινής εντολής του ENISA έως το 2020.

Όπως πληροφορείται «Το Βήμα », ο υπουργός Υποδομών, κ. Μ. Βορίδης ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να πείσει τους έλληνες Ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν την εν λόγω πρόταση, καθώς η κυρία Κρουζ φέρεται να «μπλοφάρει» ότι, στην αντίθετη περίπτωση, θα βάλει «λουκέτο» στον οργανισμό.

Πηγές με απόλυτη γνώση της υπόθεσης επισημαίνουν ότι η χώρα μας κινδυνεύει να πέσει σε μία καλοστημένη παγίδα και καλούν την πολιτική ηγεσία να μην αποδεχθεί την «μπλόφα» των διεκδικητών του ENISA, καθώς στο Ηράκλειο θα απομείνει μόνο η σημαία και η έδρα, ενώ πολύ εύκολα, με μία ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης, η Αθήνα μπορεί να χάσει τον επιχειρησιακό βραχίονα.

Το τροπάριο της μεταφοράς τμημάτων του ENISA στην Αθήνα ξεκίνησε, σε συνέχεια της δημιουργίας ενός \”bureau de passage\” του οργανισμού στην Αθήνα, καθώς πολλοί κοινοτικοί διαμαρτύρονταν ότι για να φτάσει κανείς από τις Βρυξέλλες στο Ηράκλειο, χρειάζονταν έξι ώρες στο αεροπλάνο. Σύμφωνα με πηγές του «Βήματος», την αποδοχή της συγκεκριμένης θέσης υποβοήθησε και η στάση στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία θεώρησαν θετική την εξέλιξη να περάσουν λειτουργίες του ENISA στην πρωτεύουσα, θεωρώντας ότι έτσι διασφαλίζεται καλύτερα η παρουσία του οργανισμού στην Ελλάδα.

Στο πόδι όλη η Κρήτη

Εν όψει των κρίσιμων εξελίξεων, την Τρίτη ο Σύλλογος Φίλων του ENISA έστειλε επιστολή στον υπουργό Υποδομών, με την οποία τον καλούν να απαντήσει «στο έντεχνο ψευτοδίλημμα που σας έχει τεθεί με τον τρόπο που αρμόζει σε κάθε καταχρηστική απαίτηση εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας»

Σημειωτέον ότι την επιστολή, που κοινοποιείται στον πρωθυπουργό, κ. Λ. Παπαδήμο και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπογράφουν ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Π. Τζωρτζάκης, ο πρώην υφυπουργός Υποδομών, κ. Σπ. Βούγιας, όλοι οι βουλευτές της Κρήτης, οι ευρωβουλευτές, κ.κ. Ι. Τσουκαλάς, Σπ. Δανέλλης και Γ. Σταυρακάκης, ο περιφερειάρχης, κ. Στ. Αρναουτάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος, αιρετοί και οργανώσεις αποδήμων Κρητών.

Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή του Συλλόγου Φίλων του ENISA

(tovima.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook