Μυρτώ Πιπεράκη Μυρτώ
Πιπεράκη

Με τιμές εορτάστηκε σήμερα η επέτειος των 109 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης με την καθιερωμένη επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, παρουσία πολικών, θεσμικών και στρατιωρχικών αρχών.

Μετά την ολοκλήρωση της δοξολογίας σχηματίστηκε πομπή που διέσχισε το Ενετικό λιμάνι των Χανίων μέχρι το Φρούριο του Φιρκά για την έπαρση της Ελληνικής σημαίας.

Στην κορυφή της πομπής βρισκόταν μαθητές από τα σχολεία των Χανίων που με περηφάνια κράταγαν την Ελληνική σημαία.

Στο λιμάνι των Χανίων από το πρωί δέσποζε μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού ενώ την ώρα της έπαρσης της σημαίας στο Φρούριο του Φιρκά δυο F-16 «έσχισαν» τον χανιώτικο ουρανό.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης απήυθυνε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος τόνισε ότι «Σε αυτό εδώ το σημείο, στο ιστορικό φρούριο του Φιρκά, πριν από 109 χρόνια γράφτηκε ιστορία. Άλλοτε εδώ ήταν μία φυλακή, όπου κυριαρχούσε ο τρόμος και βασανίζονταν απάνθρωπα οι αγωνιστές της ελευθερίας. Εκείνη τη μέρα ο Φιρκάς αναδείχθηκε για πάντα σε ένα μοναδικό τοπόσημο, ύψιστο σύμβολο της κρητικής ελευθερία.

Η παρακαταθήκη των προγόνων μας είναι βαριά. Οι αγώνες τους Η ακατάβλητη πίστη τους στην ελευθερία, η αυτοθυσία τους, μας συγκινούν, μας δείχνουν τον δρόμο του χρέους και της τιμής.
Εμείς ασφαλώς οφείλουμε να αναδείξουμε αυτή την ιερή παρακαταθήκη. Αλλά κυρίως να τη φέρουμε στο σήμερα, να αντλήσουμε έμπνευση για τους σημερινούς αγώνες, ακόμα και αν αυτοί έχουν διαφορετικό περιεχόμενο. Το οφείλουμε σε εκείνους αλλά και στους εαυτούς μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook