Δυο χρηματοδοτικά προγράμματα που πρόκειται άμεσα να προκηρυχθούν με συνολικό προϋπολογισμό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων με κεντρικό ομιλητή τον κ. Γιώργο Ζερβό, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Πρόκειται για τις δύο πρώτες δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό» με προϋπολογισμό €300.000.000 και την «Πράσινη Μετάβαση» με προϋπολογισμό €700.000.000.

Ο κ. Γιώργος Ζερβός, αφού παρουσίασε τις στρατηγικές ευκαιρίες και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Χανιώτικη Οικονομία και οι επιχειρήσεις της, στη συνέχεια ανέπτυξε αναλυτικά το περίγραμμα και τη στόχευση των δύο πρώτων χρηματοδοτικών προγραμμάτων επισημαίνοντας πως έχουν στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των Ελληνικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, επεσήμανε ότι η επιχειρηματική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα «ταραγμένη» περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων για την παγκόσμια και την τοπική Οικονομία, ενώ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο κόστος δανεισμού τόνισε ότι τέτοια χρηματοδοτικά προγράμματα δίνουν ανάσες στις επιχειρήσεις.

«Στο ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργείται στην εθνική Οικονομία, κρίσιμη στρατηγική ευκαιρία είναι η δίκαιη και ισορροπημένη διάχυση περίπου 110 δισ. ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια, εκ των οποίων 70 δισ. ευρώ πόρων είναι διαθέσιμοι προς απορρόφηση από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ 2021-2027, ΚΑΠ και Ταμείο Ανάκαμψης) με επιπλέον 30-35 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα μοχλεύσουν από τον ιδιωτικό τομέα» είπε χαρακτηριστικά κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, ο κ. Σπύρος Σοφιανός, πρόεδρος του τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κ. Παντελής Πετσετάκης, πρόεδρος του τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο κ. Αναστάσιος Αλόγλου Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook