Σε πολύ καλή πορεία βρίσκεται το πολύ μεγάλο έργο αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη ποταμού στον δήμο Πλατανιά με την κατασκευή του διπλού φράγματος Ντεριανού και Σεμπρωνιώτη και τα έργα με τα οποία θα αρδεύονται και υδεύονται περιοχές των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου.

Μετά την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ τον περασμένο Ιούνιο και την πρόσφατη ένταξη του έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα 2021-2025 του Υπουργείου Υποδομών, ακολούθησε η διαδικασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου.

Τελικά ενδιαφέρον για την κατασκευή και διαχείριση του έργου δήλωσαν τρεις εταιρείες, οι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Ο διαγωνισμός υλοποιείται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών. Ακολουθεί το παράδειγμα του Φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική που είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια περίπου.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει αξιολόγηση των σχημάτων και θα ακολουθήσει η έγκριση αυτών που θα κριθούν ότι πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Στη Β`φάση θα καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο του έργου (διάλογος) και θα δοθούν οι δεσμευτικές προσφορές από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου.

Η διάρκεια του ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 360 μήνες (30 χρόνια). Τα 4 πρώτα έτη αφορούν στην κατασκευή/αναβάθμιση των υποδομών και η υπόλοιπη διάρκεια αφορά στην περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Το κόστος με ΦΠΑ για το Φράγμα Ταυρωνίτη ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 267,09 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 215,4 εκατ. ευρώ).

Το αντικείμενο του έργου του Φράγματος Ταυρωνίτη ποταμού

Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνει την κατασκευή των εξής υποδομών:

(1) του Φράγματος Ντεριανού (θέση Παπαδιανών) επί του παραπόταμου Ντεριανού του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων,

(2) του Φράγματος Σεμπρωνιώτη επί του ομώνυμου παραπόταμου του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων,

(3) της συνδετήριας σήραγγας των δύο δημιουργούμενων ταμιευτήρων, για τη μεταφορά νερών από τον ταμιευτήρα του Φρ. Σεμπρωνιώτη προς τον ταμιευτήρα του Φρ. Ντεριανού,

(4) των έργων μεταφοράς και διανομής του νερού των δημιουργούμενων ταμιευτήρων για την άρδευση καλλιεργούμενων περιοχών των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου της Π.Ε. Χανίων (εξωτερικά δίκτυα συνολικού μήκους 147 km, δεξαμενών, αντλιοστασίων και έργων διανομής για την ενίσχυση της άρδευσης συνολικής έκτασης 140.000 στρ.),

(5) των έργων επεξεργασίας και μεταφοράς νερού του ταμιευτήρα του Φρ. Ντεριανού για την ενίσχυση της ύδρευσης των οικισμών των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου της Π.Ε. Χανίων. Περιλαμβάνουν την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) δυναμικότητας 23.000 m3/ημέρα και εξωτερικά υδραγωγεία συνολικού μήκους 63 km περίπου και τις απαραίτητες δεξαμενές και αντλιοστάσια.

Η αναθέτουσα αρχή (υπουργείο Υποδομών) μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, θα καταβάλει στον ανάδοχο (Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης – ΙΦΣ) πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν εκτιμηθεί σε καθαρή παρούσα αξία, στο ποσό των 215,4 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Με βάση τη διαδικασία των ΣΔΙΤ ο τελικός προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας που θα καταβληθούν στον ΙΦΣ θα καθοριστεί στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, κατά το Στάδιο Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού και θα συμπεριληφθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών.

(Με πληροφορίες και από ypodomes.com)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook