Με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ που θα δώσει «ανάσα» μέσα στα Χριστούγεννα θα αρχίσει ο «χορός» των αυξήσεων για συνταξιούχους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού, ανασφάλιστους υπερήλικες.

Με αυξημένα ποσά συντάξεων θα γίνει και η υποδοχή του νέου έτους καθώς με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, στα τέλη του Ιανουαρίου 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα φύγουν με μεγαλύτερα ποσά από τα ΑΤΜ’s λόγω του «ξεπαγώματος» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023 που θα οδηγήσει σε οριζόντια αύξηση της τάξεως του 7,75%. Το Newsbeast, παρουσιάζει αναλυτικά τις κατηγορίες των συνταξιούxων που θα δουν αυξήσεις:

Ποσό οριζόντιας αύξησης

Το ποσοστό της αύξησης έχει ως βάση του την εκτίμηση του Προϋπολογισμού που αφορά στη μεταβολή του ρυθμού ανάπτυξης φέτος κατά 5,6% και του εθνικού πληθωρισμού κατά 9,9%. Το άθροισμα των δύο αυτών μεγεθών που αγγίζει το 15,5%, διαιρούμενο διά του 2 μας δίνει το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων που θα ανέλθει στο 7,75%. (15,5/2=7,75%).

Αύξηση ποσού εθνικής/ανταποδοτικής σύνταξης

Με την εθνική και ανταποδοτική σύνταξη να ακολουθούν κι αυτές ανοδική πορεία, ένας συνταξιούχος με 20 χρόνια ασφαλιστικού βίου που αυτή τη στιγμή εισπράττει 384 ευρώ από την εθνική του σύνταξη και 366 από την ανταποδοτική του, βλέπει με την αύξηση του 7.75% να διαμορφώνονται τα ποσά αντιστοίχως στα 413,76 ευρώ και σε 394,3 ανερχόμενες σε σύνολο στα 808 ευρώ.

Σύνταξη υπερήλικων

Με σημαντικές αυξήσεις θα αποδίδονται πλέον η σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων ΟΓΑ όπως και το παρόμοιο επίδομα του ΟΠΕΚΑ, οι καταβαλλόμενες συντάξεις του e-ΕΦΚΑ ανταποδοτική και εθνική, τα ποσά της εθνικής σύνταξης κάθε κατηγορίας (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), και τα κατώτατα όρια εθνικής σύνταξης αναπηρίας με αποτέλεσμα οι κατηγορίες συνταξιούχων που λαμβάνουν χαμηλά ποσά να βρεθούν στην πλευρά των ευνοημένων.

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι/μη προνομιούχοι με αποδοχές από 800 ευρώ έως και 1.350 ευρώ θα δουν στη πράξη να αυξάνονται οι αποδοχές τους κατά μια επιπλέον σύνταξη ή και παραπάνω.

Παράδειγμα: Στην κλίμακα αυτή, εάν πάρουμε το παράδειγμα μίας τυπικά χαμηλής σύνταξης που είναι μία σύνταξη ΟΓΑ που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 454 ευρώ, με την αύξηση του 7,75%, θα έχει στο πορτοφόλι του επιπλέον 35,18 ευρώ μηνιαίως.

Αναπηρικές συντάξεις

Την ενίσχυση στις αντικειμενικά αυξημένες καθημερινές ανάγκες τους θα δουν οι δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% που λαμβάνουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη καθώς το ποσό αυξάνεται από τα 384 ευρώ σε 413 ευρώ.

Συντάξεις ομογενών

Την χαρά των αυξήσεων θα έχουν και οι ομογενείς συνταξιούχοι με 30 έτη μόνιμης και νόμιμης παραμονής στη χώρα αρχής γενομένης από το 1992 καθώς με την αύξηση της εθνικής σύνταξης στα 413 ευρώ, θα αυξηθούν και οι συντάξεις τους.

Προσωρινές συντάξεις

Τα ποσά των προσωρινών συντάξεων αναπροσαρμόζονται στο ίδιο ύψος με την εθνική σύνταξη, οπότε και οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι θα λάβουν αυξημένες συντάξεις.

Συντάξεις χηρείας

Μία ακόμη ευάλωτη κατηγορία, αυτή που λαμβάνει συντάξεις χηρείας δεν θα αποκλειστεί από τις αυξήσεις καθώς όπως ορίζεται από τον νόμο δεν γίνεται να υπολείπονται της εθνικής σύνταξης και αυξάνονται στα 413,76 ευρώ.

Συντάξεις δικαιούχων στο ανώτατο όριο

Από τις αυξήσεις δεν αποκλείονται και οι συντάξεις δικαιούχων στο ανώτατο όριο καθώς στα 4.965 ευρώ θα αυξηθεί -από τα 4.608 ευρώ που είναι σήμερα-το ανώτατο όριο της σύνταξης καθώς όπως προβλέπει ο νόμος, το συνολικό ακαθάριστο ποσό μιας μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσότερων της μίας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης με 20 έτη ασφάλισης.

Κατανομή αυξήσεων

Πλην των ευάλωτων κατηγοριών συνταξιούχων, η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και συγκεκριμένα οι 2.499.285 σε σύνολο 2.634.786 (94,6%) θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους. Μάλιστα οι αυξήσεις είναι τέτοιες, που 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μια επιπλέον σύνταξη). Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν-πλην του «ξεπάγωματος» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023, που θα είναι 7,75% από:

  • την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του τρέχοντος έτους.
  • την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον νόμο Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Από τις αυξήσεις, οι κερδισμένοι κατανέμονται ως εξής:

Αύξηση της τάξεως του 7,75% θα δουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

  • 912.644 συνταξιούχοι θα δουν κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • 1.206.624 συνταξιούχοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ.
  • 231.655 συνταξιούχοι θα λάβουν την 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook