Επίτιμος Δημότης Ηρακλείου ανακηρύχθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου ο σπουδαίος Κρητικός συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, σε μια σεμνή και συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Λότζια.

Τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη καθώς και το «Κλειδί» της πόλης απένειμε στον μεγάλο καλλιτέχνη ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε:

«Ο τίτλος του Επιτίμου Δημότη, είναι η υψηλότερη τιμητική διάκριση που απονέμεται από τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις ελάχιστες φορές που απονεμήθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου, έχουν τιμηθεί κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, και ο μεγάλος αντιστασιακός και διεθνούς κύρους συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος προσέφερε στον Ελληνικό Πολιτισμό ένα σπουδαίο μουσικό έργο, το οποίο ανήκει πια στην συλλογική Μνήμη του τόπου μας, και θα μείνει ως διαρκής παρακαταθήκη στην χώρα μας. Ο τίτλος τού Επιτίμου Δημότη τού Ηρακλείου, πρωτίστως τιμά την ίδια την πόλη μας, και αποτελεί συνάμα το μεγάλο “Εύγε” και το βαθύ “Ευχαριστώ” όλων μας στο πρόσωπο και στην ανεκτίμητη προσφορά του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου. Τον τίτλο αυτό τού Επιτίμου Δημότη, συνοδεύουν επίσης και οι ευχές όλων μας: για κάθε καλό πάντα στον ίδιο και την οικογένειά του».

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος από την πλευρά του, συγκινημένος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον Δήμο Ηρακλείου για την τιμή και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Νιώθω Ηρακλειώτης και θεωρώ το Ηράκλειο πρωτεύουσα της Μεσογείου και όχι μόνο. Από παλιά και μέχρι σήμερα το Ηράκλειο μου συμπεριφέρθηκε άριστα και αυτό δεν το ξεχνώ».

Της απονομής προηγήθηκε ένα σύντομο βίντεο με έργα – σταθμό στην πορεία του συνθέτη.

Στην τελετή παρευρέθησαν ο Υφυπούργος Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανώλης Συντιχάκης, Αντιδήμαρχοι , Επικεφαλής και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, φίλοι και συνεργάτες του Γιάννη Μαρκόπουλου καθώς και πολλοί Ηρακλειώτες που ήρθαν για τιμήσουν τον συνθέτη .

Την απόφαση για την απόδοση τιμής στον Γιάννη Μαρκόπουλο, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, μετά από σχετική εισήγηση του Δημάρχου.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου το έργο του συνθέτη «Η λειτουργία του Ορφέα».

Ο Κρητικός συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, με το πολυσχιδές και υψηλής ποιότητας μουσικό έργο του, έχει κατακτήσει μια κορυφαία θέση στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, προβάλλοντάς τον σε πολλές γενεές στην πατρίδα μας και διεθνώς. Ιδιαιτέρως πρέπει να επισημανθεί, η ανάδειξη στις δημιουργίες του: των πολιτισμικών αξιών της Κρήτης,  στη διαχρονική της πορεία.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος –που γεννήθηκε το 1939– είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες. Έλαβε τα πρώτα μουσικά μαθήματα στην Ιεράπετρα, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε κατόπιν στο Ωδείο Αθηνών και από το 1967 στο Λονδίνο. Ήδη το 1963 είχε βραβευθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για τη μουσική του στην ταινία «Μικρές Αφροδίτες» του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου.

Το σπουδαίο μουσικό του έργο εκτείνεται: από το έντεχνο τραγούδι έως τις συμφωνικές συνθέσεις, και από την κινηματογραφική και την θεατρική μουσική έως την όπερα και το ορατόριο. Με τη μουσική του πρόταση, που την ονόμασε «Επιστροφή στις ρίζες», δημιούργησε ένα ρεύμα ουσιαστικής επικοινωνίας με την ζωντανή ελληνική παράδοση για την νεότερη μουσική μας.

Με τα έργα του «Ήλιος ο πρώτος» (1969) σε ποίηση Οδ. Ελύτη, «Χρονικό», «Ιθαγένεια» (1970) σε στίχους Κ. Χ. Μύρη και «Ριζίτικα» (1971) –τα τρία τελευταία με ερμηνευτή τον Νίκο Ξυλούρη– εδραιώθηκαν εμπράκτως οι αντιλήψεις του για την ελληνική μουσική.. Τα έργα αυτά –όπως είναι γνωστό– υπήρξαν ένα σπουδαίο αντιστασιακό στήριγμα για τον Ελληνισμό κατά την διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

Με τις μεταγενέστερες δημιουργίες του: «Θητεία» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, «Μετανάστες» σε στίχους Γιώργου Σκούρτη, «Θεσσαλικός Κύκλος» σε στίχους Κώστα Βίρβου (όλα παρουσιάστηκαν το 1974) και με το «Οροπέδιο» (1976) σε ποίηση Μιχ. Κατσαρού, και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» (1977) σε ποίηση Δ. Σολωμού, αλλά και με άλλα ανάλογα έργα του που ακολούθησαν, ο Γιάννης Μαρκόπουλος έθεσε  την ανεξάλειπτη σφραγίδα του στον Νεοελληνικό Πολιτισμό. Χωρίς να σταματήσει, στα επόμενα χρόνια, να προχωρεί και σε άλλες μουσικές προτάσεις που διευρύνουν αξιοθαύμαστα την συνολική του κατάθεση, όπως η «Λειτουργία του Ορφέα» (1994), μια δημιουργία βασισμένη στα κείμενα των αρχαίων Ορφικών Ύμνων, «Ερωτόκριτος και Αρετή» (2003).

Με την επίμοχθη πορεία του επί δεκαετίες, με το πολύτιμο έργο που έχει πραγματώσει, τιμάται η Κρήτη, η Ελλάδα, οι αξίες της ιστορικής πορείας του τόπου μας. Ο τίτλος του Επιτίμου Δημότη του Ηρακλείου αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook