Το ευρώ έκανε την Ευρώπη πιο δυνατή, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την άφιξη της στην Κίνα, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη με κύριο στόχο να πείσει την κινεζική κυβέρνηση να συμβάλλει στις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Η κινεζική ηγεσία τηρεί επιφυλακτική στάση και επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να κάνουν περισσότερα ώστε να μην μεταδοθεί η κρίση και τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης και «στις σημαντικές προόδους που έχουν σημειωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα δύο τελευταία χρόνια», κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών με θέμα τη νομισματική πολιτική.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από το Πεκίνο να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των γερμανικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως και οι γερμανικές αγορές είναι ανοικτές σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Επίσης, τόνισε πως η Κίνα μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Εικάζεται ότι εκτός από τις επενδύσεις στον EFSF, θα αναφερθεί και στο ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων που δίνει η Κίνα στο ΔΝΤ.

Άλλωστε, το ΔΝΤ είναι σε αναζήτηση πρόσθετων δανειακών πόρων της τάξεως των 500-600 δισ. δολαρίων.

Υπογράμμισε πως τα τεράστια ελλείμματα δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ευρώπης, αλλά και παγκόσμιο.

Τέλος, κάλεσε το Πεκίνο να βελτιώσει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία, λέγοντας πως πρέπει να ακουστεί η φωνή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook