Την επιστροφή των Ελλήνων που βρίσκονται στη Λιβύη σε ελληνικό έδαφος με οποιοδήποτε μέσο επιχειρεί να διασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση καθώς φαίνεται να "μπλοκάρεται" η επιχείρηση από αέρος

Το ζήτημα του επαναπατρισμού των περίπου 300 Ελλήνων που ζουν ή εργάζονται στη Λιβύη απασχολεί τις τελευταίες ώρες την ελληνική διπλωματία.

Από τη Δευτέρα, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να απογειωθούν από την Ελευσίνα με προορισμό τη Λιβύη και αποστολή να μεταφέρουν πίσω στην Ελλάδα όσους Ελληνες βρίσκονται στη Λαϊκή Τζαμαχιρίγια και επιθυμούν να επαναπατριστούν.

Το σχέδιο αεροπορικής "διάσωσης" των Ελλήνων της Λιβύης επί του παρόντος δεν μπορεί να ευοδωθεί για μια σειρά από λόγους: λόγω της χαώδους κατάστασης δεν υπάρχει τρόπος αξιόπιστης επικοινωνίας με τις αρχές της Λιβύης, η κυβέρνηση Καντάφι δεν έχει προσφέρει εγγυήσεις για την ασφάλεια των πληρωμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ οι Έλληνες δεν βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε μία πόλη (όπως συνέβη πρόσφατα με τον επαναπατρισμό των Ελλήνων Αιγυπτιωτών από την Αλεξάνδρεια) και άρα είναι εξαιρετικά δυσχερής η οργάνωση μιας επιχείρησης.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλλης και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζονταν και άλλες εναλλακτικές λύσεις για την επιστροφή των Ελλήνων της Λιβύης στην πατρίδα. Μέσω της διπλωματικής οδού επιχειρείται να εξευρεθεί τρόπος ώστε οι Έλληνες να επιβιβαστούν σε κάποια από τα πλοία που θα προσεγγίσουν τις επόμενες ώρες τα λιμάνια της Τρίπολης, της Βεγγάζης ή και αλλού. Για την ακρίβεια, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι ώστε να υπάρξει συντονισμός και να επιτευχθεί η απομάκρυνση ομάδων Ελλήνων από θαλάσσης μέσω της επιβίβασής τους -ει δυνατόν- στο πρώτο πλοίο που θα πιάσει σε λιμάνι της Λιβύης.

Ηδη κατόπιν συνεννοήσεων του υπουργείου Εξωτερικών με τη ναυτιλιακή εταιρία «MINERVA», το εμπορικό πλοίο της τελευταίας με την επωνυμία «MINERVA ANTONIA» έχει καταπλεύσει στο λιμένα RA’S LANUF πλησίον της Σύρτης της Λιβύης και θα παραλάβει αύριο, Τετάρτη, Έλληνες πολίτες προς επαναπατρισμό.