Κόκκινο σταφύλι

Τα σταφύλια και ιδιαίτερα η φλούδα των σταφυλιών περιέχει μεγάλες ποσότητες της ουσίας ρεσβερατρόλης, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προσφέρει αντικαρκινική προστασία. Η ρεσβερατρόλη μπορεί να καταστείλει την δράση ελευθέρων ριζών και δρα ανασταλτικά στην εξέλιξη του καρκίνου του μαστού, μπλοκάροντας την εξάπλωσή του. Επιπλέον, τα κόκκινα σταφύλια αποτελούν καλή πηγή ελλαγικού οξέος, το οποίο δρα προστατευτικά στην εμφάνιση καρκίνου και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Ντομάτα

Η ντομάτα αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές μιας ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας, του λυκοπενίου. Η συμβολή του είναι αρκετά σημαντική στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου (προστάτη, πνεύμονα, μαστού, στομάχου κ.α.), καθώς η υψηλή πρόσληψη του φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου κατά 40%, ενώ η χαμηλή πρόσληψή του έχει σχετιστεί με καρκινογενέσεις. Το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν η ντομάτα έχει υποστεί ελαφρύ μαγείρεμα και συνδυαστεί με λίγο ελαιόλαδο.

Ρόδι

Το ρόδι μας προσφέρει πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως είναι οι ταννίνες, οι ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ, ενώ ο χυμός του ροδιού προσφέρει τρεις φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία από το πράσινο τσάι. Έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση χυμού από ρόδι μπορεί να αναστείλει την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη και να παρεμποδίσει την μετάστασή του στα οστά, ενώ παρουσιάζει θετικές επιδράσεις και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος.  Ο χυμός από ρόδι μπορεί να παρασκευαστεί πολύ εύκολα, στύβοντας το ρόδι όπως όλα τα εσπεριδοειδή σε στίφτη. Δυστυχώς το ρόδι βρίσκεται στη διάθεσή μας λίγους μήνες το χρόνο, γι’ αυτό όταν είναι η εποχή του εκμεταλλευτείτε το!

Μπρόκολο

Το μπρόκολο ανήκει στα λαχανικά με ισχυρή αντικαρκινική δράση και προσφέρει μεγάλη προστασία από τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη, του στομάχου, των ωοθηκών, της ουροδόχου κύστεως, του παχέως εντέρου και του δέρματος. Η αντικαρκινική του δράση οφείλεται στην ουσία σουλφοραφάνη, η οποία υπάρχει σε όλα τα σταυρανθή λαχανικά (κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών και κάρδαμο). Η σουλφοραφάνη ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού και αυξάνει την αντίστασή του σε παράγοντες που προκαλούν καρκίνο, ενώ έχει την ικανότητα να επιτίθεται και να καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα. Οι βλαστοί του φυτού καθώς και ορισμένες ποικιλίες μπρόκολου που έχουν πιο πικρή γεύση είναι πλουσιότερες σε σουλφοραφάνη. Η συνδυαστική κατανάλωση του με ντομάτα φαίνεται να παρέχει μεγαλύτερη προστασία απ’ ότι η κατανάλωση των δύο αυτών λαχανικών ξεχωριστά. Μπορείτε ακόμη να ενισχύσετε τις αντικαρκινικές του ιδιότητες συνδυάζοντας το με καυτερή μουστάρδα.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, περιέχει την ουσία ινδο-3-καρβινόλη, η οποία παρέχει ισχυρή αντικαρκινική προστασία, συμβάλλοντας την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου. Άλλο ένα συστατικό που ενισχύει την αντικαρκινική του δράση είναι το διινδολυμεθάνιο, το οποίο παρεμποδίζει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού και των οωθηκών, αποτρέποντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ένα μεγάλο μέρος των ωφέλιμων συστατικών του χάνεται κατά το βράσιμο, γι’ αυτό προτιμήστε να το καταναλώνετε ωμό ή μαγειρεμένο στον ατμό.

Καρότα

Τα καρότα πέρα από καλή όραση μας προσφέρουν την ουσία λουτεολίνη, η οποία ανήκει στα φλαβονοειδή και εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο.  Η λουτεολίνη δρα ανασταλτικά σε δύο κυτταρικά μονοπάτια  ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη καρκίνου στα κύτταρα του κόλον του εντέρου, αποτρέποντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Εκτός από τα καρότα, καλές πηγές λουτεολίνης αποτελούν επίσης το ελαιόλαδο, το σέλερι, οι πιπεριές, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.

Καφές

Ο καφές αποτελεί ένα ισχυρό όπλο εναντίον του καρκίνου του προστάτη. Μακροχρόνιες έρευνες έδειξαν πως η καθημερινή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ μειώνει σε μεγάλο ποσοστό τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου,  ενώ σε ενδεχόμενη εκδήλωση η πιθανότητα εμφάνισης επιθετικής μορφής καρκίνου είναι 50% μικρότερη. Η κατανάλωση κανονικού ή ντεκαφεϊνέ καφέ δεν φαίνεται να παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφορές, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν οφείλεται στην καφεΐνη η προστατευτική του δράση. 

Παγωμένου Ελευθερία 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook