Αν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι μόνο τα φίδια έχουν δηλητήριο και από αυτά κινδυνεύετε περισσότερο, σας λέω ότι υπάρχουν και δηλητηριώδη πτηνά στη φύση και μάλιστα δύο είδη από αυτά καλύτερα είναι να μην τα πλησιάσετε! Το δηλητήριο υπάρχει στο δέρμα και στο φτέρωμά τους και προκαλεί έντονη φαγούρα, οίδημα και πρήξιμο σε όποιον τα αγγίξει, ενώ κάποιες φορές μπορεί να παρατηρηθεί και αλλεργικό σοκ. Τα δύο πιο γνωστά είδη δηλητηριωδών πτηνών στη φύση είναι το  και το Blue-capped Ifrita τα οποία ζουν στα τροπικά δάση της Νέας Γουινέας. Ας δούμε, όμως, ένα ένα πτηνό ξεχωριστά, επικεντρώνοντας στο… δηλητήριό του!

1.  Hooded Pitohui 

Είναι ένα σπάνιο πτηνό που ζει στη Νέα Γουινέα και εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του. Διαθέτει μαύρο χρώμα στο κεφάλι και πορτοκαλί φτέρωμα στο υπόλοιπο σώμα του, ενώ βασικό χαρακτηριστικό του είναι το μυτερό ράμφος και το… σπινθηροβόλο βλέμμα. Λατρεύει τα σκαθάρια Choresine, τα οποία αποτελούν τη βασική διατροφή του, πέρα από τους σπόρους και τους καρπούς.

\"perierga.gr

Εδώ βρίσκεται και η πηγή του… δηλητηρίου! Τα εν λόγω σκαθάρια έχουν στον οργανισμό τους μια δηλητηριώδη βατραχοτοξίνη, η οποία με τη σειρά της μεταφέρεται στο πτηνό. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως τα πτηνά δεν παράγουν δηλητήριο από μόνα τους αλλά το προσλαμβάνουν με την τροφή τους. Μελέτες που διενεργήθηκαν κατέδειξαν πως το δηλητήριο αυτό συγκεντρώνεται κυρίως στα φτερά της κοιλιάς, του στήθους και των ποδιών, προκαλώντας μούδιασμα και φαγούρα σε όποιον τα αγγίξει.

 

\"perierga.gr

\"perierga.gr

2. Blue-capped Ifrita 
Άλλο ένα πουλί που ζει στα τροπικά δάση της Νέας Γουινέας και είναι δηλητηριώδες. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ένα μπλε λοφίο εν είδει στέμματος που φέρει στο κεφάλι του, ενώ το υπόλοιπο φτέρωμα είναι καστανοκίτρινο. Τρέφεται κυρίως με έντομα και καρπούς, προσλαμβάνοντας το δηλητήριο μέσω της διατροφής του, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το προηγούμενο πτηνό.

\"perierga.gr

Η τοξίνη παρουσιάζει μεγάλη συγκέντρωση στο δέρμα και στα φτερά και προκαλεί οίδημα σε όποιον το αγγίξει, ενώ σπάνια μπορεί να προκληθεί και αλλεργικό σοκ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Blue-capped Ifrita ανήκει στη λίστα με τα απειλούμενα πτηνά του πλανήτη. Και τα δύο πτηνά χρησιμοποιούν το δηλητήριο κατά των παρασίτων, για να προστατευτούν από μολύνσεις του δέρματος και των φτερών, ενώ σημαντική είναι η προστασία που τους προσφέρει από τα σαρκοβόρα ζώα.

\"perierga.gr

\"perierga.gr

(perierga)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook