Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Μνήμες μιας τραγωδίας που στιγμάτισε για πάντα τα Χανιά, αναβίωσαν σήμερα το πρωί, στην πλατεία Τάλω, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του ναυαγίου “Ηράκλειον”, στις 8 Δεκεμβρίου 1966.

Μπροστά από το μνημείο για τα θύματα του ναυαγίου παρουσία επιζώντων, συγγενών των θυμάτων και φορέων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στέφανα στην μνήμη των εκατοντάδων θυμάτων του ναυαγίου.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στις ελληνικές θάλασσες η οποία συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 1966, κοντά στην βραχονησίδα Φαλκονέρα (23 ν.μ. βορειοδυτικά της νήσου Μήλου), όταν το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά – Πειραιάς, βυθίστηκε, λόγω μετατόπισης φορτίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο περισσότεροι από 250 άνθρωποι.

Στην τελετή μνήμης το παρών έδωσε και φέτος ο Χανιώτης Σταύρος Λαγωνικάκης , ένας τους λίγους επιζώντες ο οποίος διεσώθη μετά από παραμονή περίπου 12 ωρών στην παγωμένη και φουρτουνιασμένη θάλασσα.

«Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα γιορτάζω σαν να έχω γενέθλια γιατί ουσιαστικά ξαναγεννήθηκα» αναφέρει, ενώ συγκλονιστικές είναι οι αναμνήσεις που επανέφερε για κάποιες από τις δραματικές ώρες που βίωσε ως ναυαγός.

Παρούσα και η κόρη ενός από τους επιζώντες η κα Πηγή Μπελώνη, η οποία ερευνώντας όλα όσα έγιναν με το ναυάγιο αλλά και την συνέχεια με τις δίκες που ακολούθησαν, συνέγραψε το βιβλίο «Ηράκλειον SOS Βυθιζόμεθα». Όπως αναφέρει για τους εκατοντάδες νεκρούς αλλά και τις οικογένειες που έμειναν ορφανές δεν υπήρξε δικαίωση.

Υπενθυμίζεται ότι τρία χρόνια αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου 1969, ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής, εκτελώντας δρομολόγιο από Χανιά προς Αθήνα, κατέπεσε στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες.

Μήνυμα Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, για την 8η Δεκεμβρίου

 «Η 8η Δεκεμβρίου, αποφράδα ημέρα για τα Χανιά, βύθισε στο πένθος όλη την Ελλάδα και σημάδεψε ανεξίτηλα την πόλη μας, με δυο τραγικά δυστυχήματα, με διαφορά τριών χρόνων το ένα από το άλλο.

Το ναυάγιο του επιβατηγού / οχηματαγωγού πλοίου “Ηράκλειον”, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, στη θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας, οδήγησε στον υγρό τάφο 273 ψυχές, που ξεκινούσαν το ταξίδι τους από Σούδα προς Πειραιά, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν την τραγική κατάληξη.

Τραγικό παιχνίδι της μοίρας, η συντριβή του αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελούσε την πτήση «Χανιά – Αθήνα», στην ορεινή περιοχή της Κερατέας, τρία χρόνια αργότερα την ίδια ημέρα. Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας. 

Τα Χανιά δεν θα ξεχάσουν ποτέ, τα δυο πολύνεκρα δυστυχήματα, που με διαφορά μόλις τριών ετών, στέρησαν από τον τόπο 331 συνανθρώπους μας και σημάδεψαν ανεπανόρθωτα τις ζωές τόσων άλλων, που έμειναν πίσω».

Στις 9 Δεκεμβρίου του 1969, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την 8η Δεκεμβρίου, ως αποφράδα ημέρα για την πόλη μας.»

Παρουσίαση του βιβλίου ««Ηράκλειον SOS Βυθιζόμεθα» στο σχολείο 2ης ευκαιρίας στις φυλακές Αγυιάς

«Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου επισκέφτηκαν το 2ο ΣΔΕ Χανίων οι κυρίες Πηγή Μπελώνη και Μαρία Συρρή για να παρουσιάσουν στους μαθητές το βιβλίο «Ηράκλειον SOS Βυθιζόμεθα» επ’ ευκαιρίας του γεγονότος του ναυαγίου το 1966 που συγκλόνισε το νησί μας.

Συγγραφέας και επιμελήτρια του βιβλίου διέθεσαν πλούσιο υλικό και ιδιαίτερες πληροφορίες που κέντρισαν αμέσως το ενδιαφέρον των μαθητών.

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν ενεργά. Η κα. Συρρή και η κα. Μπελώνη διέθεσαν υπομονή και ευαισθησία τα οποία ευνόησαν την ήδη καλή ατμόσφαιρα που υπήρχε στον χώρο του σχολείου.

Η διευθύντρια και ο σύλλογος των εκπαιδευτών τις ευχαριστεί θερμά για την προσφορά τους!»

Δείτε εδώ  αφιέρωμα στο ναυάγιο του  ΕΓ/ΟΓ «Ηράκλειον» το 1966 και στην αεροπορική τραγωδία της πτήσης Χανιά – Αθήνα την ίδια ημέρα τρία χρόνια μετά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook