Σήμερα, αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά κατά την διάρκεια καταδίωξης στην Θεσσαλονίκη. Όλα όσα έγιναν τα ξημερώματα της Δευτέρας περιγράφονται μέσα από τις καταθέσεις των αστυνομικών που περιέχονται μέσα στη δικογραφία και τα αποκαλύπτει το newsit.g

Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε στο κεφάλι τον Κώστα Φραγκούλη κατά την διάρκεια καταδίωξης στην Θεσσαλονίκη, τα ξημερώματα της Δευτέρας, αναμένεται να προσέλθει στον ανακριτή συνοδεία του δικηγόρου του, Αλέξη Κούγια, ο οποίος θα υποστηρίξει ότι ο εντολέας του δεν ήθελε να τραυματίσει τον 16χρονο Ρομά.

Ο αστυνομικός, που οδηγούσε την μηχανή, με συνοδηγό τον αστυνομικό που πυροβόλησε το 16χρονο στο κεφάλι, φέρεται να ισχυρίζεται ότι «μόλις το αγροτικό επιτάχυνε, ο Κ. έβαλε δύο φορές με το υπηρεσιακό του όπλο». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, αναφέρεται στο συμβάν με λεπτομέρειες. «Πραγματοποιήσαμε αναστροφή και αρχίσαμε την καταδίωξη, ενεργοποιώντας επιπλέον τις σειρήνες με σκοπό να πραγματοποιήσουμε αστυνομικό έλεγχο. Το ύποπτο όχημα άμεσα αύξησε την ταχύτητα όταν αρχίσαμε να το προσεγγίζουμε.»

Και συνεχίζει: «Λίγο πριν τον φωτεινό σηματοδότη που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Νέας Μοναστηρίου με Τεχνολογίας πλησίον πόλης διυλιστηρίων, το όχημα μείωσε την ταχύτητά του γιατί το φανάρι ήταν κόκκινο. Τότε η προπορευόμενη μοτοσυκλέτα των Α. & Σ. προσέγγισε το όχημα από τη δεξιά πλευρά, δίνοντάς του εντολές να σταθμεύσει στην άκρη για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος. Ο οδηγός του οχήματος, τότε ακαριαία πραγματοποίησε, λίγο πριν το φανάρι, ελιγμό προς τα δεξιά με σκοπό να συγκρουστεί και να εμβολίσει τη μοτοσυκλέτα.»

«Η σύγκρουση δεν επιτεύχθηκε χάριν σε ελιγμό αποφυγής που πραγματοποίησαν οι συνάδελφοι. Αμέσως μετά ο οδηγός επιτάχυνε. (…) Λόγω της μεγάλης ταχύτητας, το όχημα χτύπησε από τη δεξιά πλευρά στο κράσπεδο του πεζοδρομίου και ακολούθως άρχισε να χάνει τον έλεγχο, μια και το πίσω μέρος του αγροτικού είχε χάσει την πρόσφυση. Μόλις το αγροτικό επιτάχυνε, ο Κ. έβαλε δύο φορές με το υπηρεσιακό του όπλο. Εκείνη τη στιγμή εμείς βρισκόμασταν ακριβώς πριν από τις γραμμές του τραίνου και κινούμασταν με πάρα πολύ χαμηλή ταχύτητα. Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς το όχημα άλλαξε πορεία» προσθέτει.

«Επιχείρησε δύο φορές να μας εμβολίσει»

Ο Αστυνομικός Α. ισχυρίζεται στην κατάθεσή του, ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου πήγε να εμβολίσει την υπηρεσιακή μηχανή δύο φορές και περιγράφει λεπτό προς λεπτό το περιστατικό. «Ο συνεπιβάτης μου, μου φώναξε ‘’φύγε, φύγε, φύγε’’ και αμέσως ανέπτυξα ταχύτητα κάνοντας παράλληλα ελιγμό και τον απέφυγα. Συνέχισα να κινούμαι με κατεύθυνση προς τις φυλακές ενώ το αυτοκίνητο με ακολουθούσε σε κοντινή απόσταση από πίσω μου και επειδή φοβόμουν ότι θα μας χτυπήσει από πίσω έκανα ελιγμό προ τα αριστερά στο αντίθετο ρεύμα και μπήκα ξανά δεξιά στο ρεύμα μου για να τον αποφύγω, κινούμενος εκ νέου προς φυλακές. Αμέσως μετά τους ελιγμούς που έκανα, κοίταξα πίσω να δω που βρισκόταν το αυτοκίνητο και αν μας ακολουθεί αλλά δεν είδα κανέναν. Έτσι έκανα αναστροφή σε μία αλάνα και γύρισα προς τα πίσω. Καθώς επέστρεφα είδα το ύποπτο όχημα να έχει προσκρούσει σε ένα τοιχίο και τους συναδέλφους μου με την δεύτερη μηχανή να έχουν αποβιβασθεί και να δίνουν εντολές στον οδηγό του οχήματος. (…) καθώς είχε ήδη αποπειραθεί δύο φορές να μας εμβολίσει, δεν προσεγγίσαμε το όχημα και περιμέναμε ενισχύσεις. Ο οδηγός πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς δίνοντάς μου την εντύπωση ότι ήθελε να μας κάνει κακό. (…) αισθάνθηκα ότι η ζωή μας βρίσκεται σε κίνδυνο. (…) Επιχείρησε δύο φορές να μας εμβολίσει. Αν το κατάφερνε και ειδικά την δεύτερη φορά, σίγουρα θα μας είχε σκοτώσει» φέρεται να καταλήγει στην κατάθεσή του.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ο αστυνομικός Σ., και εκείνος μάρτυρας του περιστατικού στην άλλη μηχανή από τον άντρα της ΔΙΑΣ που πυροβόλησε τον 16χρονο, φέρεται να ισχυρίζεται ότι δεν αντιλήφθηκε τους πυροβολισμούς. «Η δεύτερη μοτοσυκλέτα βρισκόταν πίσω μας, χωρίς όμως να έχω οπτική επαφή μαζί της. Δεν αντιλήφθηκα τους πυροβολισμούς του συναδέλφου μου. Οι συνάδελφοί μας ήταν πίσω μας και εγώ τη στιγμή εκείνη δεν είχα οπτική ούτε με το όχημα του δράστη, ούτε και μαζί τους. Δεν άκουσα κάτι, λόγω του κράνους μου, των ήχων των οχημάτων και τα έντασης της στιγμή».

Ένας άλλος αστυνομικός, η υπηρεσία του οποίου «διενήργησε έρευνα με σκοπό τον εντοπισμό καμερών ασφαλείας που ενδεχομένως είχαν καταγράψει την εξέλιξη του περιστατικού» αναφέρει στην κατάθεσή του. «Το ΙΧ φορτηγό κινείται με μεγάλη ταχύτητα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, μέχρι και τις σιδηροδρομικές γραμμές προ του ξενοδοχείου. Εκεί, όπως προκύπτει από κάμερα ασφαλείας που αποτυπώνει από απόσταση το περιστατικό, το ΙΧ φορτηγό πραγματοποιεί απότομη επιτόπια σχεδόν αναστροφή πορείας, έπειτα ακινητοποιείται στιγμιαία και κατόπιν κινείται προς το μέρος της προπορευόμενης μοτοσυκλέτας των αστυνομικών».

Κατάθεση έδωσε και ο αστυνομικός Τροχαίας που βρέθηκε στο σημείο του επεισοδίου την επόμενη μέρα και αναφέρει ότι δεν ήταν ορατά ίχνη πάνω στο οδόστρωμα ή στο χωματένιο έδαφος. «Όταν πήγα στο σημείο οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές και η βροχή έντονη. Ίχνη εκτροπής, ολισθήσεως (πλάγιας ή μη) ή τροχοπεδήσεως που να καταγράφουν το σημείο απ’όπου ξεκίνησε η εκτροπή του ή την πορεία του φορτηγού πριν την πρόσκρουση, όσο μπορώ να διακρίνω από τις φωτογραφίες, δεν υπάρχουν. Στο τόπο του συμβάντος διαπίστωσα ότι το φορτηγό προσέκρουσε αρχικώς στα πρώτα σκαλοπάτια, κάποια μέτρα αριστερά από το σημείο που κατέληξε, διότι στο τοιχίο εκείνο έχει προκληθεί η μεγαλύτερη φθορά και προφανώς έχει δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος της κινητικής ενέργειας του οχήματος. Στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε στα δεύτερα σκαλοπάτια. Νομίζω ότι αν δεν υπήρχαν τα δεύτερα σκαλοπάτια για να το σταματήσουν ίσως να συνέχιζε την πορεία του και για άλλα μέτρα μέχρι να ακινητοποιηθεί τελείως» καταλήγει στην κατάθεσή του στις Αρχές για ο περιστατικό τα ξημερώματα της Δευτέρας που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 16χρονου αγοριού.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook