Περισσότερες από τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο επίκεντρο των σκληρών διαπραγματεύσεων βρέθηκαν οι αιματηρές περικοπές που ζητούν οι δανειστές για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και τις επικουρικές συντάξεις, από τις οποίες θα προέλθει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων κατά 25%.

Εάν σε αυτό συνυπολογιστεί το ποσοστό των μειώσεων της περασμένης χρονιάς, πρόκειται για «κούρεμα» των αποδοχών κατά 40% στη διετία 2011 – 2012.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα αναφέρουν ότι η τρόικα εμφανιζόταν αμετακίνητη στη γενική γραμμή της περί περικοπών. Το ηπιότερο σενάριο που παρουσίασε φαίνεται πως προβλέπει περικοπή μόνο του 14ου μισθού και για μισθούς πάνω από ένα όριο.

Όσον αφορά στον κατώτερο μισθό, η τρόικα εμφανίστηκε έτοιμη να συζητήσει εφαρμογή της μείωσης μόνο σε περιοχές με υψηλή ανεργία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη δεύτερη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ υπήρξε ταύτιση απόψεων και συμφωνία για την ανάγκη μείωσης του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και για τη διατήρηση του νομικού πλαισίου για την επέκταση της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για έξι μήνες μετά τη λήξη τους (μετενέργεια).

Η ΓΣΕΕ διαφώνησε με την πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων για διετές ή τριετές πάγωμα των αυξήσεων, ενώ δεν ετέθη στη συνάντηση το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Η διαφωνία της ΓΣΕΕ για το πάγωμα των αυξήσεων εκτιμάται από ορισμένους ότι ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση, πιθανότητα την οποία απεύχονται τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν επίσης να αποστείλουν επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, την τρόικα και την Κομισιόν και επισήμαναν ότι η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων. Oι επιστημονικοί συνεργάτες των φορέων θα διαμορφώσουν το ευρύτερο πλαίσιο προτάσεων για την ανταγωνιστικότητα.

Με δεδομένο το πλαίσιο της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας.

Πληροφορίες για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν έχουν γίνει γνωστές προς το παρόν. Σε κάθε περίπτωση για το αποτέλεσμα θα ενημερωθούν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι πλέον καλούνται να λάβουν την τελική απόφαση κατά τη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της Παρασκευής ή το Σάββατο.

Έως το τέλος της εβδομάδας άλλωστε θα πρέπει να έχει κλείσει η συμφωνία με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα, όπως και το PSI, προκειμένου να τεθούν υπόψη του Eurogroup που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook