Φορολογούμενοι που «ξέχασαν» να εμφανίσουν στην Εφορία αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία είχαν εισπράξει το 2016, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών έτους 2016, ιδιοκτήτες ακινήτων που «έκρυψαν» εισοδήματα λαμβάνουν «μπιλιετάκια» από την ΑΑΔΕ. Με το e-mail οι φορολογούμενοι ενημερώνονται για τις πράξεις επιβολής προστίμων και έξτρα φόρων που έχουν εκδοθεί στο όνομά τους για παραβάσεις που έγιναν στο παρελθόν.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει τα σημειώματα με πρόστιμα καλούνται να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με το χρόνο προκειμένου να προλάβει την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Εφορίες και Ελεγκτικά Κέντρα έχουν λάβει εντολή να εκδώσουν και να κοινοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα σημειώματα με πράξεις επιβολής προστίμων και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που θα μπουν οριστικά στο αρχείο.

Τα σημειώματα με την επιβολή των προστίμων και των φόρων θα πρέπει να έχουν φθάσει στους φορολογούμενους πριν την εκπνοή του 2022 καθώς σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

Οι φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2022 αφορούν:

  • Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
  • Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2006, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.

newsbeast.gr

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook