Παρότι το 2011 σημαδεύτηκε από την εξαφάνιση ή τη διακινδύνευση της επιβίωσης πλήθους ειδών πανίδας και χλωρίδας, στον αντίποδα ανακαλύφθηκαν πολλά πρωτόγνωρα πλάσματα: από είδη καρχαριών και δελφινιών μέχρι μέδουσες, παράσιτα και βάτραχοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ερυθρό Κατάλογο (Red List) των ειδών υπό εξαφάνιση που δημοσιοποίησε η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) στις 10 Νοεμβρίου 2011 περισσότερα από 62.000 είδη πανίδας και χλωρίδας κινδυνεύουν.

Διαβάστε παρακάτω δέκα είδη που ανακαλύφθηκαν το 2011:

1. Σαρκοβόρα φυτά-κανάτεςΕρευνητές του WWF ανακοίνωσαν την ανακάλυψη περισσότερων από 200 ειδών νέων ειδών στην περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ της Κίνας, μεταξύ των οποίων πέντε σαρκοβόρα φυτά που μοιάζουν με κανάτες.

Τα συγκεκριμένα φυτά προσελκύουν και τρέφονται με μικρούς αρουραίους, ποντίκια, σαύρες, ακόμα και πουλιά.

2. Μύκητες-παράσιτα που μετατρέπουν μυρμήγκια σε ζόμπιΕπιστήμονες ανακάλυψαν τέσσερα νέα είδη μυκήτων οι οποίοι ελέγχουν τη συμπεριφορά των μυρμηγκιών που τους πλησιάζουν, τα μετατρέπουν σε ζόμπι και στη συνέχεια διαβιούν και αναπτύσσονται παρασιτικά στο «κουφάρι» τους.

Οι μύκητες-ξενιστές εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικές περιοχές των τροπικών δασών της Αμαζονίας. Καθένα από τα τέσσερα είδη εξειδικεύεται στην “παγίδευση” ενός διαφορετικού είδους μυρμηγκιού-ξυλουργού.

3. Θαλάσσιος ΓυμνοσάλιαγκαςΈνα ταξίδι μελών της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια στις Φιλιππίνες είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη περισσότερων από 300 ειδών συμπεριλαμβανομένου ενός θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα που εκκρίνει τοξίνες για να απομακρύνει τους θηρευτές ελλείψει κελύφους.

4. Ο “πρησμένος” καρχαρίαςΣτο ίδιο ταξίδι στις Φιλιππίνες ανακαλύφθηκε ένας καρχαρίας που γεμίζει το στομάχι του με νερό για να πρηστεί και να φανεί ακόμα πιο απειλητικός στους εχθρούς του.

5. Πίθηκος CallicebusΤο νεότερο μέλους της οικογένειας πιθήκων Callicebus ανακαλύφθηκε σε μια ανεξερεύνητη πλευρά της Αμαζονίας τον Αύγουστο του 2011 όταν ο βιολόγος Τζούλιο Νταλπόντε εντόπισε ένα πρωτεύον θηλαστικό με σημάδια στο κεφάλι και την ουρά που το διέκριναν από τους άλλους πιθήκους της περιοχής.

6. Γιγάντια ροζ μέδουσαΕπιστήμονες συνάντησαν μια γιγάντια μέδουσα χρώματος ροζ, με πλοκάμια μήκους άνω των 21 μέτρων η οποία φέρει το επίσημο όνομα Drymonema larsoni.

7. Δελφίνι Tursiops australisΜόλις τρία είδη δελφινιών εντοπίστηκαν κατά τον προηγούμενο αιώνα. Πέρυσι όμως Αυστραλοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα πλατύρυγχα δελφίνια που κολυμπούσαν στις θάλασσές τους αποτελούσαν ένα τελείως διαφορετικό είδος.

Πρόκειται για τα δελφίνια Tursiops australis που διαφέρουν από τους συγγενείς τους τόσο ως προς τη χρωμοσωματική αλυσίδα όσο και ως προς το σχήμα του κρανίου.

 

8. Γιγάντια καβούρια Johngarthia cocoensisΣτα νησιά Cocos 560 χιλιόμετρα από την ακτή της Κόστα Ρίκα ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο είδος γιγάντιου καβουριού: το Johngarthia cocoensis.

Παρότι το νέο είδος μοιάζει με τα συγγενικά του, τα αρσενικά μέλη φτάνουν σε μήκος τα 180 εκατοστά.

9. Τα μικρότερα βατράχια στον κόσμοΈνα είδος βατράχου, που εκτιμάται ότι είναι το μικρότερο παγκοσμίως, ανακάλυψαν στην ανατολική Παπούα Νέα Γουινέα Αμερικανοί ερευνητές.

Με μήκος 7,7 χιλιοστά, ο βάτραχος Paedophryne amauensis είναι πιθανότατα το μικρότερο σπονδυλωτό ζώο παγκοσμίως, μια ομάδα ζώων που περιλαμβάνει θηλαστικά, ψάρια, πτηνά και αμφίβια.

10. Νέο ωδικό πτηνόΠαρότι οι επιστήμονες του Queen’s University και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Αργεντινής δεν ανακοίνωσαν κάποιο νέο είδος σπίνου ή άλλου ωδικού πτηνού της Νοτίου Αμερικής έφτασαν σε μια ακόμα πιο συναρπαστική ανακάλυψη: τη δημιουργία ενός νέου είδους στην πράξη.

Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση Science Daily “οι επιστήμονες ανακάλυψαν σπίνους με σημαντικές διαφορές στο φτέρωμα αλλά και στους ήχους, γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν ότι τα εν λόγω πτηνά εξελίσσονται ως νέο είδος με διαφορετικό τρόπο από τους προγόνους τους”.

(econews)