Το νέο – και, ενδεχομένως, τελευταίο – επεισόδιο για το ελληνικό \”κούρεμα\” αναμένεται να παιχτεί απόψε από τις 17.30 περίπου στο Μέγαρο Μαξίμου, οπότε και πρόκειται να συναντηθούν ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Τσαρλς Νταλάρα και τον Ζαν Λεμέρ, επικεφαλής του IIF.

Όπως μετέδωσε και το πρωί το protothema.gr, η συμφωνία για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο \”κούρεμα\” φαίνεται ότι έχει \”κλειδώσει\”: Η απομείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, συνολικού ύψους ¤206 δις, συμφωνήθηκε να είναι 50% στην ονομαστική αξία, που αντιστοιχεί σε σωρευτική ζημία της τάξεως του 70%. Από το υπόλοιπο 50%,πέραν του κουρέματος, το 15% (του συνόλου) αναμένεται να δοθεί σε διετή ομόλογα του EFSF και το εναπομένον 35% σε 30ετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,7%. Το επιτόκιο θα αυξάνεται με βάση ρήτρα συνδεδεμένη με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που θα αυξάνεται βάσει των προοπτικών της οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας εξαρτάται από την πορεία των συνομιλιών με την Τρόικα. Οι δανειστές έχουν ζητήσει επιπλέον μέτρα 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2011-2012, με την κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία για τα 3 δισ. ευρώ, με περικοπές κυρίως στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της άμυνας και της υγείας, ωστόσο εκκρεμούν μέτρα της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ.

Η Τρόικα, η οποία εισέπραξε σήμερα ένα \”όχι\” από την κυβέρνηση ως προς το ενδεχόμενο απολύσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Υγεία (διαβάστε εδώ σχετικά) εμφανίζεται να επιμένει για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού καθώς και του κατώτερου μισθού, όπως και στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στην αυριανή σύσκεψη (διαβάστε εδώ) των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook