Με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων» τοποθετείται για τα τεκτενώμενα του δημοτικού συμβούλιου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη και την παρουσίαση των νέων δημοτικών τελών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το άδειο Δημοτικό Tαμείο:

Η αύξηση του κόστους της ενέργειας δημιούργησε μια «οικονομική τρύπα» στο ταμείο του Δήμου Χανίων. Μόνο για φωτισμό και καθαριότητα, το κενό είναι ύψους 2,5 εκατομμυρίων περίπου. Αν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα (σχολεία, καύσιμα, κ.ά.) το κενό φτάνει τα 6 εκ. Τα έσοδα ήταν ήδη υποβαθμισμένα λόγω πανδημίας, ενώ η υποχρηματοδότηση της Τ.Α. από το κράτος είναι δεδομένη.

Τα γεμάτα ταμεία:

Κάποια ταμεία ευτυχώς δεν είναι άδεια. Ο τουρισμός πήγε καλά. Οι τουρίστες συνέρρευσαν μαζικά και οι επιχειρήσεις του τουρισμού είχαν τζίρους παραπάνω από ικανοποιητικούς, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στον κλάδο. Όμως κάθε οικονομική δραστηριότητα επιβαρύνει την πόλη. Οι αυξημένοι επισκέπτες χρειάστηκαν και αυξημένες δημοτικές υπηρεσίες. Οι τουρίστες χρειάστηκαν δρόμους, φώτα, ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, πεζοδρόμια κ.ά.

Ποιος πληρώνει τον τουρίστα;

Οι επιχειρήσεις του τουρισμού ωφελήθηκαν αλλά το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος το πλήρωσαν όλοι οι δημότες. Οι λοιποί δημότες είδαν τις τιμές των ενοικίων να εκτοξεύονται, τους δρόμους να γεμίζουν αυτοκίνητα, τις παραλίες σχεδόν απρόσιτες. Το παράδοξο είναι ότι με ευθύνη της πολιτείας και ανοχή των δημοτικών αρχών, εκατομμύρια τετραγωνικών μέτρων ξενοδοχείων και μεγάλων επιχειρήσεων ήταν αδήλωτα. Έτσι πολλοί από αυτούς που καρπώνονταν τα οφέλη του τουρισμού δεν πλήρωναν τα δημοτικά τέλη που τους αναλογούσαν.

Λίγη φορολογική δικαιοσύνη;

Με αυτά τα δεδομένα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο μια πρόταση για τα δημοτικά τέλη. Προτάθηκε δηλαδή να μειωθούν τα τέλη των ευάλωτων ομάδων δημοτών και να μηδενιστούν τα τέλη των ατόμων που επιβιώνουν χάρη σε προνοιακά επιδόματα. Σε αντίστιξη προτάθηκε η αύξηση των τελών σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, εστιατόρια και γενικά σε επιχειρήσεις που ωφελούνται από το τουριστικό προϊόν. Η πρόταση σε ορισμένες περιπτώσεις απλώς αποκαθιστούσε τη λογική. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά κλήθηκαν να πληρώσουν τέλος παρεπιδημούντων οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων. Επίσης τα τέλη των ξενοδοχείων αυξήθηκαν έτσι ώστε απλώς να πλησιάσουν τα, έτσι κι αλλιώς, υψηλότερα τέλη του όμορου Δήμου Πλατανιά.

Ποιος όμως θα την ψηφίσει;

Καλή ήταν η πρόταση αλλά ποιος θα την ψηφίσει. Η παράταξη του κ. Παπαδογιάννη και του κ. Αρχοντάκη την καταψήφισε και ήταν λογικό. Ο κ. Βάμβουκας, αν και επί δημαρχίας του το 2016 είχε φέρει το θέμα με τα ενοικιαζόμενα, τώρα δεν το ψήφισε. Οι επιχειρηματίες στηρίζουν αυτές τις παρατάξεις, δεν ήταν δυνατόν να σηκωθούνε τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι. Άλλωστε εκλογές έρχονται, ποιος θα χρηματοδοτήσει τις καμπάνιες τους; Αυτή η στάση είναι ερμηνεύσιμη. Δυσεξήγητη ήταν η στάση των παρατάξεων που θα περίμενες να υπερασπιστούν την πλειοψηφία των πολιτών και να καλέσουν τους επιχειρηματίες να πληρώσουν. Κι όμως! Άλλοτε επικαλούμενοι τεχνικά ζητήματα, άλλοτε επικαλούμενοι πάγιες κρατικές αβελτηρίες, τελικά καταψήφισαν. Τελικά εκλογές έρχονται για όλους και όλοι καλλιεργούν φιλίες και λυκοφιλίες.

Σε ποιον θα μείνει ο «μουτζούρης»;

Όπως γίνεται συνήθως έμεινε πάλι η Πρωτοβουλία Πολιτών να στηρίξει αυτή την ελάχιστη φορολογική αλλαγή της δημοτικής αρχής. Οι επιχειρηματίες (είναι αναμενόμενο) διαφωνούν και φωνάζουν. Το ίδιο κάνουν (είναι αναμενόμενο) και οι συντηρητικές εκ δεξιών παρατάξεις. Οι εξ αριστερών έβγαλαν την ουρά τους απ’ έξω και ανέβαλαν την όποια φορολογική δικαιοσύνη για ένα πιο ρόδινο μακρινό μέλλον. Ο τοπικός Τύπος καταγγέλλει τον φορομπήχτη δήμαρχο που «στηρίζει την κυβέρνηση» και την Πρωτοβουλία Πολιτών που είναι «δεκανίκια», «τσιράκια» κ.τ.λ.

Δεν πτοούμαστε!

Η Πρωτοβουλία Πολιτών δεν πτοείται από τέτοια. Θα ψηφίζει πάντα αυτό που επιτάσσουν οι καταστατικές της αρχές, είτε συμφωνεί ο δήμαρχος είτε όχι, είτε έρχονται εκλογές είτε όχι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook