To έργο «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Πολυτεχνείου Κρήτης» χρηματοδοτήθηκε από δύο Επιχειρησιακά Προγράμματα, την πρώτη περίοδο και μέχρι 31/10/2018 από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και στη συνέχεια από το Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020, με Άξονα Προτεραιότητας 2  «Προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο). Το έργο ολοκληρώνεται στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022.

Το συγκεκριμένο έργο είχε ως στόχο την υποστήριξη των προγραμμάτων Πρακτικής Άσκησης του Ιδρύματος, προκειμένου να επιτευχθεί αφενός μεν η αποτελεσματικότερη και επωφελέστερη ένταξη των αποφοίτων της ανώτατης εκπαίδευσης στο παραγωγικό σύστημα της χώρας με καλύτερη αξιοποίηση σε επαγγελματικό επίπεδο των γνώσεων και των δεξιοτήτων που αποκτούν οι φοιτητές και αφετέρου η δημιουργία ενός δίαυλου ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ του Ιδρύματος και των παραγωγικών φορέων.

Από την αρχική ένταξη του έργου (1/4/2016) μέχρι και το τέλος του 2022, 1.595 φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και ολοκλήρωσαν επιτυχώς την πρακτική τους άσκηση σε 635 διαφορετικούς Φορείς Υποδοχής από την Ελλάδα και την Κύπρο. Περισσότερες από τις μισές πρακτικές ασκήσεις υλοποιήθηκαν σε φορείς υποδοχής που βρίσκονται στην Κρήτη, οι περισσότερες εκ των οποίων (45% περίπου) στα Χανιά. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα συνεργάστηκε με 162 Φορείς από τα Χανιά και συνολικά 232 από όλη την Κρήτη στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος την τελευταία επταετία.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς υποδοχής ήταν σε ποσοστό μικρότερο του 20% από τον «στενό» Δημόσιο Τομέα (Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι κ.α.), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ωφελούμενων φοιτητών κατευθύνθηκε στον Ιδιωτικό τομέα και κυρίως σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και φυσικά πρόσωπά που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα (π.χ. Αρχιτέκτονες, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων κ.α.). Επισημαίνεται ότι οι φορείς, σε ποσοστό άνω του 95%, απαντούν θετικά στην ερώτηση αν θα προσλάμβαναν τον φοιτητή στην περίπτωση που υπήρχε ανάγκη στην επιχείρηση και οι οικονομικές συνθήκες το επέτρεπαν, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό φοιτητών κάθε χρόνο συνεχίζει όντως τη συνεργασία του με τον Φορέα Υποδοχής και μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης. Επιπλέον, το 99% των συνεργαζόμενων φορέων απαντά θετικά στο αν προτίθεται να συμμετάσχει ξανά στο πρόγραμμα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου από το 2016 μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους ανήλθε στα 685.491,19 ευρώ, εκ των οποίων το 79% αφορούσε τις αμοιβές φοιτητών (μέσω του προγράμματος καλύφθηκε πλήρως η μηνιαία αποζημίωση και η ασφάλιση των φοιτητών), ενώ η συνολική απορρόφηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί μεταξύ 95-96%.

Η «Πρακτική Άσκηση» είναι ένα θεσμοθετημένο μάθημα σε όλες τις Σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης, αποτελώντας υποχρεωτικό μάθημα για τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και μάθημα επιλογής για τις υπόλοιπες Σχολές. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης ήταν ένας μήνας για όλες τις Σχολές, ενώ από το 2018 και μετά η διάρκειά της αυξήθηκε σε δύο μήνες για τις Σχολές Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Χημικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ενώ παρέμεινε ένας μήνας για τις υπόλοιπες Σχολές.

Η στήριξη των προγραμμάτων Πρακτικής Άσκησης θα συνεχιστεί και το 2023 στα πλαίσια ενός νέου έργου που έχει ήδη ενταχθεί προς χρηματοδότηση και θα κινηθεί σε ένα αντίστοιχο πλαίσιο όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ από το 2024 αναμένεται να εφαρμοστεί ο πρόσφατος Νόμος 4957/21-7-2022 που θα επιφέρει κάποιες αλλαγές στο πλαίσιο υλοποίησης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι Φορείς Υποδοχής και φοιτητές μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Ιδρύματος (www.tuc.gr/internships.html).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook