Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα για τη συμφωνία με τους πιστωτές και την ενεργοποίηση του PSI, παρακουλουθούν τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Κυριακής, επαναλαμβάνουν την Δευτέρα τις συνομιλίες τους οι ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές στα δρακόντεια μέτρα που αποτελούν μέρος του πακέτου διεθνούς βοήθειας, γράφει η Wall Street Journal.

Οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, αναζητώντας κοινό έδαφος για τους όρους του δεύτερου πακέτου που χρειάζεται η Ελλάδα, ώστε να αποφύγει την πτώχευση.

Το BBC ανέφερε ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια συμφωνία και συνεπώς θα συναντηθούν εκ νέου την Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος χρειάζεται την στήριξη για σκληρές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Αθήνα λάβει το νέο δάνειο μέχρι τα μέσα Μαρτίου και να αποφύγει την χρεοκοπία.

«Οι Ελληνες ζουν στην λιτότητα τα τελευταία δύο χρόνια και η χώρα βρίσκεται τώρα διανύει το πέμπτο συνεχές έτος της ύφεσης. Η ανεργία φτάνει το 20%, επιχειρήσεις κλείνουν και οι άστεγοι αυξάνονται», επισημαίνει ο ανταποκριτής του δικτύου στην Αθήνα, Mark Lowen.

Οι δύο από τους τρεις ηγέτες των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας εξακολουθούν να αντιτίθενται σε νέα μέτρα λιτότητας. Φοβόνται ότι αυτομαχαιρώνονται πισώπλατα λίγες εβδομάδες πριν τις πιθανές πρόωρες εκλογές την άνοιξη.

Το κόστος της αποτυχίας θα είναι εξαιρετικά υψηλό. Εάν η Ελλάδα δεν φτάσει τους στόχους της στις προτάσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, μπορεί να χρεοκοπήσε μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων, γεγονός που θα προκαλέσει κύμα αναταραχής στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, δεν κατάφερε να κάνει τους πολιτικούς αρχηγούς να αποδεχθούν τους σκληρους όρους σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πακέτο στήριξης, ωθώντας την Αθήνα πιο κοντά στην χρεοκοπία στις αρχές του επόμενου μήνα, επισημαίνουν οι Financial Times.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο Λουκάς Παπαδήμος έδωσε ένα τελεσίγραφο στους τρεις αρχηγούς μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας προκειμένου να του γνωστοποιήσουν εάν συμφωνούν με τις προτάσεις για μέτρα λιτότητας, προτού συναντηθούν ξανά αργότερα μέσα στην ημέρα.

Μάχη δίνει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει το δεύτερο δάνειο και να αποφύγει την χρεοκοπία τον επόμενο μήνα, ανέφεραν με την σειρά τους οι New York Times.

(Έθνος)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook