Κορυφώνονται σήμερα οι δραματικές διαβουλεύσεις με την Τρόικα καθώς απομένουν λεπτομέρειες για να κλείσει η νέα δανειακή σύμβαση. Οι πρώτες συναντήσεις έχουν ξεκινήσει από τις 8.00 το πρωί της Δευτέρας και ως το βράδυ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί για να γίνουν και οι ανακοινώσεις.

 Στις συσκέψεις που διεξάγονταν μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου, στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται τα εργασιακά. Οι εκπρόσωποι της Τρόικα δεν επιμένουν πλέον στην κατάργηση ή περικοπή του 13ου ή 14ου μισθού. Όλα ενδέχεται να τιναχθούν στον αέρα όμως, αν δεν επιτευχθεί λύση στο θέμα της μετενέργειας των συμβάσεων.

 Κυβερνητικοί παράγοντες που μετέχουν στις συσκέψεις ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι διασώζεται κατ’ αρχήν ο 13ος και ο 14ος μισθός, αλλά μειώνεται ο κατώτατος μισθός κατά 20% μεσοσταθμικά (ή έως και 25% σε ορισμένες περιπτώσεις).

 «Θέμα 13ου ή 14ου μισθού δεν τέθηκε σήμερα, ούτε τις τελευταίες δύο μέρες» υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές. Η Τρόικα όμως πιέζει για την «μετενέργεια» των συμβάσεων που, αν και δεν καταργείται πλήρως, θα ισχύει μόνον για το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, τριετίες κλπ). Μένει ανοιχτό το εύρος της μείωσης, καθώς σε ορισμένες κλαδικές συμβάσεις μπορεί να φθάνει και το 40%.  Η Τρόικα απειλεί ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, όλοι οι μισθοί θα καταλήξουν να υπολογίζονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας  και θα διαφοροποιούνται μόνο με ατομικές συμβάσεις.

 Παρόλα αυτά, ήδη στα κομματικά επιτελεία ερίζουν για το ποιος διέσωσε και τι. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος επέκρινε μάλιστα όσους λένε τώρα («δείχνοντας» τον πρόεδρο της ΝΔ) πως «έδωσαν σκληρή διαπραγμάτευση. Με ποιους διαπραγματεύτηκαν; Με τον πρωθυπουργό που οι ίδιοι στηρίζουν; Η διαπραγμάτευση γίνεται με τα «ΑΑΑ», τη Γερμανία και τη Γαλλία. Εκεί γίνεται η διαπραγμάτευση» υποστήριζε με έμφαση.

 Στο δημοσιονομικό πεδίο, το ισοδύναμο αποτέλεσμα επιδιώκεται να προκύψει από περιστολή δαπανών σε Υγεία, Άμυνα αλλά και από καταργήσεις φορέων και απολύσεις στους φορείς που κλείνουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται πως αποτρέπεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά μέχρι το 2015 θα γίνουν 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο, στις οποίες δεν θα περιλαμβάνονται ένστολοι και εκπαιδευτικοί.

 Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμμετάσχει στο \”κούρεμα\” των ομολόγων, ενώ η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει κατά 70% με κοινές μετοχές με ψήφο, 10% με προνομιούχες μετοχές, 10% με κοινές μετοχές χωρίς ψήφο και 10% με ομολογιακές μετοχές. Οι διοικήσεις των ιδιωτικών τραπεζών δεν θα εκλέγονται από το Κράτος, αλλά θα ελέγχονται από αυτό.

 Εκκρεμότητα υπάρχει στο θέμα των επικουρικών καθώς η τρόικα ζητά μεσοσταθμική μείωση 20% (15% έως 25%), ενώ η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει μείωση 14% μέσα σε διάστημα δύο ετών, ενδεχομένως κατά 8% φέτος και άλλο 6% το 2013. Επιδιώκεται να μην περικόπτονται οι πολύ χαμηλές συντάξεις από 300 ευρώ και κάτω, αλλά το πλαφόν αυτό ίσως είναι τελικώς πολύ χαμηλότερο και δεν θα ξεπερνά τα 200 ευρώ μόλις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook