Προειδοποιητικές βολές εξαπολύουν βουλευτές -κυρίως του ΠΑΣΟΚ- για το ενδεχόμενο καταψήφισης των μέτρων, πριν ακόμη κλείσει η συμφωνία με την τρόικα.

Το πακέτο των επώδυνων μέτρων, που περιλαμβάνουν μείωση 20% των μισθών και «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις, θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά υπάρχουν βουλευτές που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να το εγκρίνουν, αδιαφορώντας ακόμη και για το Plan B -κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ- που περιέγραψε ο Γ.Παπανδρέου στο διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, κάποιοι δηλώνουν ότι προτιμούν «την φτώχεια από τον εξευτελισμό και την σκλαβιά», όπως είπε ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης ή ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, που είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει, γιατί «πρέπει να δούμε και την ψυχή μας».

Ομοίως, την Τρίτη, μιλώντας στο Mega, o βουλευτής Α' Πειραιά Δημήτρης Καρύδης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει μείωση μισθών, κατάργηση συλλογικής σύμβασης και 13ου - 14ου μισθού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές αυτής της «γραμμής», μεταξύ αυτών και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος επιμένει πως δεν μπορεί να πει «ναι» σε μείωση του κατώτερου μισθού, όταν ο ίδιος ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ εργάστηκε για τη θεμελίωση βασικών εργασιακών κεκτημένων.

Την προειδοποίηση πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα διατύπωσε και ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας στο Mega το πρωί της Τρίτης. Όπως είπε: «δεν μπορούν να κοπούν άλλο μισθοί και συντάξεις· έχουν φθάσει στο κατώτερο όριο. Περιμένω από τον Σαμαρά να μου εξηγήσει την κατάσταση. Ως βουλευτής δεν έχω καμία ενημέρωση».

Τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη ΝΔ προγραμματίζεται σύγκληση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων εντός της εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση και να εξηγήσουν οι πολιτικοί αρχηγοι γιατί η ψήφιση του νέου πακέτου είναι αναγκαία.

Μιλώτας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π.Μπεγλίτης, τη Δευτέρα, επισήμανε ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση του πακέτου των μέτρων, αλλά θα ζητηθεί στάση ευθύνης.

 

in.gr