Αμηχανία στην ηγεσία της ΝΔ υπολογίζει τις συνέπειες της υπογραφής στο σκληρό πακέτο μέτρων.

Επισήμως η ηγεσία της ΝΔ μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης δεν είχε παράλάβει ακόμη το δεκαπεντασέλιδο κείμενο με τα μέτρα που θα συνοδεύσουν το PSI και την δανειακή σύμβαση με βάση τις απαιτήσεις της Τρόικας.

Αν και ο εκπρόσωπος του κόμματος λέει ότι ο κ. Σαμαράς δεν συμμετέχει σε καμία παρασκηνιακή διαπραγμάτευση, πληροφορίες κομματικές πηγές αναφέρουν ότι την Τρίτη υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του προέδρου της ΝΔ με τον κ. Λουκά Παπαδήμο για το τελικό κείμενο των μέτρων. Από τη ΝΔ, πάντως, διέψευδαν με κατηγορηματικότητα ότι “η μείωση στις κύριες συντάξεις έρχεται ως απότοκο της άρνησης του κ. Σαμαρά να δεχθεί την περικοπή στις επικουρικές”. Αντιθέτως, έλεγαν κομματικοί κύκλοι, η πρόταση για μείωση στις κύριες συντάξεις προέκυψε από την αδυναμία των υπουργών του ΠΑΣΟΚ να κάνουν περικοπές στα υπουργεία τους και να καλύψουν το έλλειμμα των 3,5 δισ. για το 2012.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει τοποθέτηση της ΝΔ για τις μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα όπως τα πολυτεκνικά ή το κούρεμα των συντάξεων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Ούτε για την πρόταση για μαζικές απολύσεις και άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ μέσω πράξης νομοθετικού περιεχόμένου. Πάντως όλη την διάρκεια της ημέρας ο κ. Σαμαράς είχε συσκέψεις με τους συνεργάτες του και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου.

Η πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της συναίνεσης του κ. Σαμαρά στο σκληρό πακέτο των μέτρων όπως και η απορρόφηση των κραδασμών που θα προκαλέσουν στο εσωτερικό του κόμματος απασχολεί σοβαρά πια το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ. Η γραμμή άμυνας ότι “με την σθεναρή στάση του προέδρου διασώθηκε ο 13ος και 14ος μισθός” μάλλον εξασθένησε καθώς φάνηκε ότι οι συνέπειες από την μείωση του κατώτερου μισθού είναι πολύ σημαντικότερες.

Ήδη οι συνδικαλιστές οι οποίοι απευθύνονται στην λαϊκή δεξιά του κόμματος έχουν διαμηνύσει στην ηγεσία να μην βάλλει την υπογραφή του ενώ είναι έτοιμοι να ζητήσουν από τους βουλευτές να μην τα ψηφίσουν. Έντονες όμως είναι οι αντιδράσεις και από τις κομματικές οργανώσεις ενώ αισθητή πλέον γίνεται η δυσφορία των ψηφοφόρων που θεωρούν ότι η ηγεσία του κόμματος τους εγκατέλειψε συμφωνόντας στο δεύτερο μνημόνιο.

Η αμηχανία του ηγετικού επιτελείου μεγαλώνει και από την απροθυμία πολλών βουλευτών να ψηφίσουν το πακέτο των μέτρων στην Βουλή ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο κ. Σαμαράς θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. “Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ” είπε σε συνομιλητές του ο πρόεδρος του κόμματος θέλοντας να κάνει διάκριση από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο οι κοινοβουλευτικές ομάδες των μνημονιακών κομμάτων λειτουργούν πια σαν συγκοινωνούντα δοχεία που η στάση των μεν επηρρεάζει τους δε.

Σε μία προσπάθεια πάντως να συσπειρώσει το κόμμα του και να αποφύγει αποχωρήσεις ο κ. Σαμαράς έχει προαναγγείλει ότι θα συγκαλέσει την Εκτελεστική Γραμματεία και εν συνεχεία την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook