Πόρισμα της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας αναφέρει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα της νευρολογίας και οι διάφορες επαναστατικές μέθοδοι και τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση πολύ σοβαρών νευρολογικών προβλημάτων υγείας μπορούν να βρουν εφαρμογή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου αλλά και στον στρατιωτικό τομέα.

Το πόρισμα κάνει λόγο για συστήματα που θα επιτρέπουν σε στρατιώτες να εντοπίζουν γρήγορα και έγκαιρα αυτοσχέδιες βόμβες, ελεύθερους σκοπευτές και άλλους κινδύνους. Αναφέρει επίσης τεχνολογίες που θα επιτρέπουν στους στρατιώτες να ελέγχουν οπλικά συστήματα  ή ακόμη και ρομποτικά σκάφη με την σκέψη.  

Η διακρανιακή διέγερση

Οι συντάκτες του πορίσματος (νευροεπιστήμονες, ψυχολόγοι, ειδικοί σε συστήματα ασφαλείας κ.α) επικέντρωσαν την προσοχή τους σε δύο μεθόδους. Η μια είναι η διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος (tDCS). Η μέθοδος βασίζεται σε «ηλεκτροσόκ» πολύ χαμηλής ισχύος στον εγκέφαλο. Εχει εφαρμοστεί πειραματικά για την αποκατάσταση ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά μαθησιακά και κινητικά προβλήματα. Επίσης έχει δοκιμαστεί για τη θεραπεία ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα αλλά και για τη βελτίωση των μαθηματικών ικανοτήτων.

Στόχος των ερευνητών είναι η ανάπτυξη φορητών συσκευών καθημερινής χρήσης για άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο της ζωής τους.

Το παιχνίδι

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού διαπίστωσαν ότι η μέθοδος tDCS, βελτίωσε τις επιδόσεις των εθελοντών σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Το DARWARS Ambush! αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό στρατό για την εκπαίδευση των στρατιωτών που προορίζονταν να πολεμήσουν στο Ιράκ. Οι παίκτες καλούνται να εντοπίσουν και να αποφύγουν απειλές όπως ελεύθερους σκοπευτές και αυτοσχέδιες βόμβες στο δρόμο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το παιχνίδι για να μελετήσουν την επίδραση της tDCS. Την ώρα που έπαιζαν το παιχνίδι, οι εθελοντές δέχονταν ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλο μέσω ενός καλωδίου συνδεδεμένου στον δεξιό κρόταφο.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, οι εθελοντές που είχαν δεχθεί ένα ρεύμα των 2 milliamp (500 φορές ασθενέστερο από το ρεύμα σε μια λάμπα των 100 Watt) παρουσίασαν διπλάσια βελτίωση των επιδόσεων στο παιχνίδι συγκριτικά με όσους δέχτηκαν ηλεκτρικό ρεύμα 20 φορές ασθενέστερο. Σύμφωνα με τους ερευνητές η μέθοδος φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά την προσοχή και τη μνήμη ενός ατόμου αν και προς το παρόν ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από αυτή τη βελτίωση παραμένει άγνωστος.

Η εγκεφαλική διεπαφή

Η δεύτερη μέθοδος στην οποία γίνεται αναφορά στο πόρισμα είναι η διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (Brain Computer Interface). Η διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή αναφέρεται σε μια σειρά από τεχνολογίες που ως απώτερο σκοπό έχουν την επίτευξη αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας (αμφίδρομης ή μονόδρομης) μεταξύ του ανθρώπινου νευρικού συστήματος (κεντρικού ή/και περιφερικού) και ενός υπολογιστή.

Με τη μέθοδο αυτή πειραματίζονται ερευνητές που προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογίες χρήσης ενός υπολογιστή από άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας όπως παραδείγματος χάριν, άτομα με προβλήματα όρασης. Η μέθοδος εφαρμόζεται επίσης για την αποτελεσματικότερη χρήση τεχνητών μελών από αναπήρους.

Σύμφωνα με το πόρισμα η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα επιτρέπει σε ένα στρατιώτη να ελέγχει με τη σκέψη οπλικά συστήματα ή ακόμη και ένα ρομποτικό σκάφος.

(Βήμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook