create.vista

Στήριξη λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση δίνοντας 10% επιδότηση στις καθημερινές αγορές ενός νοικοκυριού. Αρχές Φεβρουαρίου, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί προς το παρόν η ακριβής ημερομηνία, θα ανοίξει για αιτήσεις η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr για το Market Pass για τους δικαιούχους. Σε πρώτη φάση η ειδική πλατφόρμα για το επίδομα market pass θα ανοίξει σταδιακά στο vouchers.gov.gr σύμφωνα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ. Στη συνέχεια το ποσό της επιδότησης που δικαιούνται οι ενδιαφερόμενοι θα καταβληθεί είτε με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας στα smartphone των ενδιαφερόμενων, είτε μειωμένο σε τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει.

Πληροφοριακά η πλατφόρμα για τον δεύτερο γύρο του επιδόματος βενζίνης άνοιξε ως εξής:

  • Αρχικά, τα ΑΦΜ που έληγαν σε 0 και 1
  • Στη συνέχεια τα ΑΦΜ σε 2 και 3
  • Μετά σε 4 και 5,
  • Ακολούθησαν όσα έληγαν σε 6 και 7,
  • Τέλος, σε 8 και 9.

Έπειτα, για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η πλατφόρμα παρέμενε για όλους τους λήγοντες ανοιχτή.

Το Market Pass θα έχει διάρκεια 6 μήνες, δηλαδή, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Προβλέπει ενώ δυνητικά ωφελούμενοι είναι περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη, δηλαδή περίπου 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικώς για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. ΣΤ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Ποιοι εξαιρούνται από το Market Pass

Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

α) Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
β) Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021 όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.

Τα καταστήματα που χρησιμοποιείται το Market Pass

Για τη ψηφιακή κάρτα, το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται σε κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Σούπερ μάρκετ,
  • Φούρνοι,
  • Μινι-μάρκετ,
  • Οπωροπωλεία,
  • Κρεοπωλεία,
  • Ιχθυοπωλεία,
  • Γαλακτοπωλεία

και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.

newsbeast.gr

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook