Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας στο εξής θα αναδεικνύεται μέσω άμεσων εκλογών και όχι από το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την συνταγματική τροποποίηση που ενέκρινε χθες η Γερουσία στην Πράγα.

Έπειτα από μια πεντάωρη συζήτηση οι 49 από τους 75 παρόντες Γερουσιαστές ενέκριναν το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέτρ Νέτσας και το οποίο είχε ήδη υπερψηφισθεί στα μέσα Δεκεμβρίου από το Κοινοβούλιο.

Ανοικτά πολέμιος του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους, του οποίου η δεύτερη και τελευταία θητεία εκπνέει στις 7 Μαρτίου 2013, πρόσφατα χαρακτήρισε την εκλογή του προέδρου μέσω εκλογών «μοιραίο σφάλμα».

Μολαταύτα, ο πρόεδρος δεν διαθέτει το δικαίωμα άσκησης βέτο στις συνταγματικές τροποποιήσεις.
Στο μέλλον ο νέος πρόεδρος θα εκλέγεται με πλειοψηφία σε δύο γύρους, ή από τον πρώτο γύρο εάν κατορθώνει να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι υποψηφιότητες για την προεδρία θα πρέπει να κατατίθενται έχοντας την στήριξη είκοσι βουλευτών, ή δέκα Γερουσιαστών, και κάθε Τσέχος πολίτης άνω των 18 ετών μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία, αρκεί να διαθέτει την ενυπόγραφη στήριξη τουλάχιστον 50.000 ενηλίκων πολιτών.
Ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, αριστοκράτης γόνος μίας από τις παλαιότερες πριγκιπικές οικογένειες της Αυστροουγγαρίας, και ο Γιαν Φίσερ, πρώην πρωθυπουργός το διάστημα 2009-10 και νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη (BERD) έχουν δηλώσει ήδη πως σκέπτονται να διεκδικήσουν την προεδρία το 2013.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook