Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας στο εξής θα αναδεικνύεται μέσω άμεσων εκλογών και όχι από το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την συνταγματική τροποποίηση που ενέκρινε χθες η Γερουσία στην Πράγα.

Έπειτα από μια πεντάωρη συζήτηση οι 49 από τους 75 παρόντες Γερουσιαστές ενέκριναν το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέτρ Νέτσας και το οποίο είχε ήδη υπερψηφισθεί στα μέσα Δεκεμβρίου από το Κοινοβούλιο.

Ανοικτά πολέμιος του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους, του οποίου η δεύτερη και τελευταία θητεία εκπνέει στις 7 Μαρτίου 2013, πρόσφατα χαρακτήρισε την εκλογή του προέδρου μέσω εκλογών «μοιραίο σφάλμα».

Μολαταύτα, ο πρόεδρος δεν διαθέτει το δικαίωμα άσκησης βέτο στις συνταγματικές τροποποιήσεις.
Στο μέλλον ο νέος πρόεδρος θα εκλέγεται με πλειοψηφία σε δύο γύρους, ή από τον πρώτο γύρο εάν κατορθώνει να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι υποψηφιότητες για την προεδρία θα πρέπει να κατατίθενται έχοντας την στήριξη είκοσι βουλευτών, ή δέκα Γερουσιαστών, και κάθε Τσέχος πολίτης άνω των 18 ετών μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία, αρκεί να διαθέτει την ενυπόγραφη στήριξη τουλάχιστον 50.000 ενηλίκων πολιτών.
Ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, αριστοκράτης γόνος μίας από τις παλαιότερες πριγκιπικές οικογένειες της Αυστροουγγαρίας, και ο Γιαν Φίσερ, πρώην πρωθυπουργός το διάστημα 2009-10 και νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη (BERD) έχουν δηλώσει ήδη πως σκέπτονται να διεκδικήσουν την προεδρία το 2013.