Ένας ομοσπονδιακός δικαστής από το Τέξας των ΗΠΑ αποφάσισε να δίνει το δικαίωμα στις Αρχές να υποβάλλουν σε υπερηχογράφημα τις εγκύους που θέλουν να προχωρήσουν σε έκτρωση. Στόχος της αμφιλεγόμενης νέας ρύθμισης είναι να πιέσει ψυχολογικά τις γυναίκες ώστε να αποφύγουν την επέμβαση που «σκοτώνει μια ανθρώπινη ζωή» όπως ισχυρίστηκε ο δικαστής.

Οπως αποφάσισε ο δικαστής Σαμ Σπαρκς, οι γυναικολόγοι που θα εκτελούν την επέμβαση σε γυναίκες που επιθυμούσαν την έκτρωση, θα μπορούν εις το εφεξής να υποβάλλουν την έγκυο σε υπερηχογράφημα για να της δείχνουν το έμβρυο και να τη βάζουν να ακούσει τον χτύπο της καρδιάς του.

Αν η γυναίκα , παρόλα αυτά, επιμένει να προχωρήσει στην επέμβαση, τότε θα είναι υποχρεωμένη να υπογράψει ένα έγγραφο στο οποίο θα εξηγεί με ποιο τρόπο έμεινε έγκυος, ιδίως αν το αποτέλεσμα προήλθε από βιασμό ή παράνομη σχέση της. Οι εξαιρέσεις που δικαιολογούνται από τη νομοθεσία του Τέξας είναι οι περιπτώσεις αιμομιξίας και σοβαρών παθήσεων στο έμβρυο.Τον σχετικό νόμο, που έχει χαρακτηριστεί από αμερικανικά ΜΜΕ «δρακόντειος», υπερψήφισαν και τα δύο τοπικά νομοθετικά σώματα της πολιτείας (Βουλή και Γερουσία) όπου επικρατούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το περίεργο είναι πως ο δικαστής Σπαρκς, πριν ένα χρόνο που ξεκίνησε η κουβέντα για το ζήτημα αυτό, είχε αρχικά τεθεί εναντίον του μέτρου αυτού, αλλά στην πορεία υπαναχώρησε και ψήφισε υπέρ της θέσπισης του νομοσχεδίου. Οι επικριτές του αποδίδουν τη στροφή αυτή σε αφόρητη πίσεη από συντηρητικούς πολιτικούς και θρησκευτικούς κύκλους.

Ο νόμος, που τέθηκε σε εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα, στρέφεται κατά της ιστορικής απόφασης «Ρόου εναντίον Ουέιντ». Το 1973 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νομιμοποίησε τις αμβλώσεις, αν και στη συνέχεια πολλές πολιτείες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο άρχισαν να εισάγουν περιορισμούς στο δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook