Στο Ίδρυμα της Ελληνικής Κοινότητας του Μπουένος Άιρες, στο οποίο παρακολουθούν μαθήματα εκατοντάδες μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου αλλά και άλλοι, υπάρχουν μόνο δύο δάσκαλοι για την ελληνική γλώσσα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας της συνοικίας Παλέρμο του Μπουένος Άιρες, Κωνσταντίνος Βουκελάτος, απηύθυνε έκκληση για αποστολή δασκάλων μέσω της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχολείο της ελληνικής κοινότητας στην πόλη, το οποίο μάλιστα είναι το ένα από τα δύο αναγνωρισμένα, τόσο από τη χώρα μας, όσο και από την Αργεντινή, κάποτε είχε 10 δασκάλους. Πλέον, έχουν απομείνει δύο, οι οποίοι δεν μπορούν και να καλύψουν ουσιαστικά τις ανάγκες των μαθητών. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κοινότητα των ομογενών εκεί έχει αποσπάσει από την Αθήνα τη δέσμευση για έναν ακόμα δάσκαλο.

Το 30%-40% των μαθητών του Ιδρύματος της Ελληνικής Κοινότητας του Μπουένος Άιρες είναι ελληνικής καταγωγής, τρίτης και τέταρτης γενιάς. Οι υπόλοιποι είναι Αργεντινοί που θέλουν να μάθουν τη γλώσσα μας. Ορισμένοι εξ’ αυτών, μάλιστα, μετά το πέρας των σπουδών τους έρχονται και μένουν στην Ελλάδα γιατί τους αρέσει πολύ.

Συνολικά, στο Μπουένος Άιρες υπάρχουν τρεις κοινότητες Ελλήνων, ενώ συγκεκριμένα στη συνοικία του Παλέρμο, βρίσκεται και ο Καθεδρικός Ναός «Η Κοίμηση της Θεοτόκου». Όπως ανέφερε ο κ. Βουκελάτος, του οποίου ο παππούς έφτασε στην Αργεντινή όταν ήταν ακόμα παιδί, με καράβι από την Λευκάδα, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σήμερα υπάρχουν περίπου 40.000 – 50.000 άτομα ελληνικής καταγωγής. Από αυτούς, περίπου οι 15.000 ζουν στο Μπουένος Άιρες. Κατά την περίοδο 2000 – 2002, στη χώρα ζούσαν περίπου 70.000 – 80.000 άτομα ελληνικής καταγωγής.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook