Για την Τετάρτη και υπό τρεις συγκεκριμένους όρους μετατίθεται η οριστική απόφαση του Eurogroup για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης γνωρίζουν πολύ καλά τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Παρά τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη τις τελευταίες ημέρες, δεν είχαμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να λάβουμε  αποφάσεις σήμερα» τόνισε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι πριν από τη σύγκληση του Eurogroup την Τετάρτη θα πρέπει η ελληνική πλευρά να εκπληρώσει τρεις βασικούς όρους:

α) Την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης την Κυριακή.

β) Να εξευρεθούν πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012.

γ) Την παροχή «ισχυρών δεσμεύσεων» από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή του προγράμματος.

Όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, «το Eurogroup έλαβε σοβαρά υπόψη του το γεγονός πως δεν έχουν δοθεί ακόμη από τους αρχηγούς όλων των κομμάτων έγγραφες, ρητές και ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις για την υποστήριξη του προγράμματος αυτού».

«Το μέλλον της Ελλάδας και των πολιτών της βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής Βουλής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

 Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να ενισχυθεί η παρουσία και το εύρος των δραστηριοτήτων της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα. Σκοπός της παρουσίας της Ομάδας Δράσης, όπως διευκρίνισε ο επίτροπος Όλι Ρεν, είναι η διασφάλιση της εφαρμογής του νέου προγράμματος και η παροχή πρόσθετης τεχνικής βοήθειας σε θέματα όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η εφαρμογή του προγράμματος

αποκρατικοποιήσεων και η βελτίωση της απορροφητικότητας των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και από το Ταμείο Συνοχής.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε ότι καμία δόση του νέου δανείου δεν θα εκταμιευθεί χωρίς να υπάρχει πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ερωτηθείς ποιος ήταν ο σκοπός της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών

της ευρωζώνης, ο Γιούνκερ απάντησε ότι ήταν μία κίνηση τακτικής, σημειώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αν δεν είχε συγκαλέσει το Eurogroup δεν θα υπήρχε συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

 Αποφάσεις την Τετάρτη αναμένει το IIF

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως το διεθνές σχέδιο βοήθειας της χώρας θα οριστικοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη και πρόκειται να συμπεριλάβει τη συμφωνία ανάμεσα στις τράπεζες και στην Αθήνα.

«Χαιρετίζουμε τις προόδους που έγιναν για το συνολικό ελληνικό πρόγραμμα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του IIF, Φρανκ Βογκλ. «Προσβλέπουμε στην οριστικοποίηση του συνολικού πακέτου, περιλαμβανομένης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI), στη βάση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στη σύνοδο του Eurogroup την 27η του περασμένου Οκτωβρίου, όταν το Eurogroup συναντηθεί την επόμενη Τετάρτη» πρόσθεσε.

Βενιζέλος: Διαλέγουμε Ευρωζώνη ή εξοδο από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Εν τω μεταξύ έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και

να πράξουν ότι είναι αναγκαίο ώστε την ερχόμενη Τετάρτη που θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έγκριση του νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Από σήμερα έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, η χώρα μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία μας πρέπει να σκεφθεί και να κάνει μία οριστική στρατηγική επιλογή: Εάν βλέπουμε τη σωτηρία και το μέλλον της χώρας μέσα στην ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη πρέπει νακάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε ώστε το πρόγραμμα οπωσδήποτε να εγκριθεί. Και το PSI οπωσδήποτε να γίνει εμπροθέσμως πριν από τις λήξεις των μεγάλων ομολόγων του Μαρτίου.

»Εάν η πατρίδα μας, ο λαός μας ευνοεί μία άλλη πολιτική που αναγκαστικά οδηγεί εκτός ευρωζώνης και άρα και εκτός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρέπει αυτό να το πούμε ευθέως και στον εαυτό μας και στους συμπολίτες μας. Παρήλθε ο χρόνος της ασάφειας, της αβεβαιότητας, της αμφιθυμίας. Δεν μπορεί πλέον κανείς να κρατεί μία στάση που πατά σε δύο βάρκες. Δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από άλλον.

»Δεν μπορεί κανείς να θέλει να κάνει μονίμως τον \’καλό\’ για λόγους εκλογικούς, για λόγους μικροπολιτικούς. Είναι ώρα δύσκολων αποφάσεων. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αποφάσεις δύσκολες και σε αποφάσεις ακόμα πιο δύσκολες. Έχουμε δυστυχώς να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, σε ασύγκριτα πιο μεγάλες θυσίες».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων, ενώ ερωτηθείς για το αν συζητήθηκε και η πρόσφατη γαλλογερμανική ιδέα περί δημιουργίας ενός «δεσμευμένου λογαριασμού» που θα εξασφαλίζει τους δανειστές ότι η Ελλάδα θα εξοφλεί τα χρέη της, απάντησε θετικά.

Τόνισε, τέλος, ότι το Eurogroup έλαβε σοβαρά υπόψη του το γεγονός πως δεν έχουν δοθεί ακόμη από τους αρχηγούς όλων των κομμάτων έγγραφες, ρητές και ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις για την υποστήριξη του προγράμματος αυτού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook