Το καθεστώς Ερντογάν εντείνει την επιθετική ρητορική και τις απειλές κατά της Ελλάδας, στην περίπτωση που η χώρα μας ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Καθημερινά Τούρκοι αξιωματούχοι απειλούν την Αθήνα με πόλεμο και νέα μικρασιατική καταστροφή, αλλά, μάλλον λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Και ξενοδόχος στην παρούσα φάση είναι Αμερικανικές εταιρείες κολοσσοί που στηρίζουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομία της υπερδύναμης.

Μια από αυτές, είναι η κορυφαία στον κόσμο πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil, η οποία πραγματοποιεί ήδη έρευνες για φυσικό αέριο στα Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Όπως έγινε γνωστό το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αμερικανική εταιρεία έχει εντατικοποιήσει τις έρευνες προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην υποθαλάσσια περιοχή στα Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης.

Μάλιστα, η ExxonMobil, έχει αρχίσει να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έρευνες και Νότια και Νοτιοανατολικά της Κρήτης, δηλαδή σε περιοχές που αμφισβητούν οι Τούρκοι.

Στελέχη της Αμερικανική εταιρείες επισημαίνουν ότι έχουν σκοπό να επεκτείνουν τις έρευνες, υπογραμμίζοντας πως δεν επηρεάζονται από τις απειλές της Άγκυρας.

Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο επί αμερικανικού εδάφους στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνης Στεφάτος, στη Νέα Υόρκη με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, υπεύθυνο για τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και των Διεθνών Διακυβερνητικών Σχέσεων, Ρόχντι Γιούνσι.

Σύμφωνα με πολιτικούς και αμυντικούς αναλυτές, οι κινήσεις του Αμερικανικού Κολοσσού καταδεικνύουν και τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με την επίλυση του «καυτού» γεωπολιτικού ζητήματος της οριοθέτησης ΑΟΖ στα Δυτικά, Νότια και Ανατολικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, οι ΗΠΑ το επόμενο χρονικό διάστημα θα «πιέσουν» το καθεστώς Ερντογάν προκειμένου να μην δημιουργήσει προβλήματα στα Νότια και Νοτιοανατολικά της Κρήτης, καθώς οι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι υπάρχει ενεργειακός «θησαυρός» στην υποθαλάσσια περιοχή.

Αυτό που θα επιδιώξει η Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Λιβύη στην εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά, όπως ακούγεται έντονα, έχοντας στο πλευρό της τον Αμερικανικό παράγοντα, θα προσπαθήσει να προσέλκυση νέες μεγάλες πολυεθνικές για συνεργασία.

Ένα πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει στο ετήσιο πετρελαϊκό συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο στην Αίγυπτο. Εκεί θα βρίσκονται όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η αρμόδιοι της ελληνικής πλευράς προετοιμάζονται για νέα προσέγγιση.

Την ίδια ώρα, εντατικοποιούνται οι έρευνες στο Ιόνιο, την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο.

Οι δύο ελληνικές εταιρείες έχουν επισπεύσει τα προγράμματα των σεισμικών ερευνών και τα ολοκλήρωσαν νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η ΕΔΕΥΕΠ.

Η Energean έχει  καταθέσει προς έγκριση και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, στην οποία έχει επενδύσει συνολικά μέχρι σήμερα περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ. Οι ενδείξεις από τις γεωφυσικές έρευνες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την ύπαρξη κοιτάσματος και η εταιρεία έχει δεσμευθεί για την πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης μέσα στο 2023.

Με εξαιρετική ταχύτητα προχωράει και το πρόγραμμα σεισμικών ερευνών της HELLENiQ ENERGY στην παραχώρηση του Ιονίου και στο οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Με την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος η χώρα μας θα αποκτήσει για πρώτη φορά μια πραγματική εικόνα σε σχέση με την ύπαρξη δυνητικών αποθεμάτων της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.

Πρόκειται για ποσότητα ικανή να καλύψει το 15%-20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

govnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook