Κωνσταντίνος Συλιγάρδος Κωνσταντίνος
Συλιγάρδος

Γράφονται και είναι λογικό, διαφορά σενάρια που προκαλούν συζητήσεις για τις εθνικές εκλογές του 2023 και τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής.

Προσωπικά τα έχω διαβάσει όλα όσα επίσημα κυκλοφορούν και έχω ακούσει για άλλα τόσα που συζητούνται μεταξύ φίλων σε πολιτικά και κομματικά στέκια.

Θα προσθέσω ένα που ούτε διάβασα ούτε και άκουσα,για να μεγαλώσει η συλλογή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών της πρώτης Κυριακής ως πρώτο κόμμα,τον Νίκο Ανδρουλάκη και του κάνει την πρόταση συνεργασίας.

Μάλιστα προκειμένου να ξεκαθαρίσει την υπόθεση των υποκλοπών και να χυθεί άπλετο φως, με εγγυητή και θεματοφύλακα τον ίδιο,που πλέον θα συμμετέχει στην εξουσία ως κυβερνητικός εταίρος.

Την κάθαρση και την διαφάνεια δεν βάζει άλλωστε πάνω απ όλα ο πρόεδρος του κινήματος;

«Ιδού η Ρόδος» λοιπόν …θα του πει ο Μητσοτάκης.

Παράλληλα θέτει (πάντα υποθετικά) στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη,την ανάγκη αποφυγής της δεύτερης κάλπης εξ αιτίας της πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία και εξ αιτίας των Τούρκικων εκλογών,με γνώμονα να αποφευχθούν στρατιωτικού τύπου προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας,την περίοδο της «ακυβερνησίας» εν όψη της δεύτερης κάλπης σε 40 ημέρες (διάστημα ικανό να συμβούν πολλά με την επιθετικότητα των γειτόνων)

Άρα ένα σοβαρότατο εθνικό λόγο!

Όμως του θυμίζει παράλληλα

ότι επειδή η πόλωση μεταξύ πρώτου (ΝΔ)και δεύτερου κόμματος(ΣΥΡΙΖΑ) θα αφαιμάξει το τρίτο και τα μικρότερα την δεύτερη Κυριακή (μιας και οι Έλληνες θα ψηφίσουν όχι τόσο κόμματα και υποψήφιους Βουλευτές,αλλά πρωθυπουργό) το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κινδυνεύει να χάσει πολύτιμες έδρες σε κρίσιμες για αυτό περιφέρεις και να συρρικνώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα στο καλό σενάριο,έστω και κατά 4-5 ως και κατά 8-9 βουλευτές στο κακό για εκείνο σενάριο…

Θα δούμε δηλαδή βουλευτές των 40 ημερών,που θα εκλεγούν με την απλή αναλογική αλλά την δεύτερη Κυριακή με τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει,θα «κουνήσουν μαντήλι» στο κοινοβούλιο και θα ψάχνουν χαρτομάντιλα για τα δάκρυα της χαμένης έδρας!

Αυτό όμως θα μπορούσε να φέρει περαιτέρω δυσαρέσκεια,στην εκλογική του βάση αλλά και γκρίνια ή και απολογίες εσωκομματικά,διασαλεύοντας την ηρεμία του προέδρου του,την επόμενη ημέρα και δίνοντας ώθηση για αμφισβητήσεις στους εσωκομματικούς του αντιπάλους που θα τον περιμένουν στην γωνία.

Έτσι,ίσως ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που φυσικά και εύλογα έχει βάλει ψηλά τον πήχη,γνωρίζοντας ως έμπειρος σε εκλογικές μάχες ότι το τελευταίο δεδομένο φυσικά και μπορεί να συμβεί,να αναγκαστεί να ζυγίσει ξανά τα πράγματα έχοντας αδιαμφισβήτητα στα χέρια του δυο σενάρια…

Το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»

Δεν είμαι σε θέση να σας πω τι θα επιλέξει ούτε διεκδικώ το ρόλο του μάντη.

Άλλωστε δεν είναι σκοπός του κειμένου

να ξεμπερδέψει το γρίφο,απλά να τον παραθέσει,για ανάγνωση.

Για να αποτραπεί ένα τέτοιο σκηνικό η λύση θα μπορούσε να ήταν η δημοσκοπική ανατροπή από το ΠΑΣΟΚ και η επίτευξη ποσοστών άνω του 15% (επίπεδα που σήμερα έχει απωλέσει ενώ στην αρχή κατέκτησε) οπότε και η διαπραγματευτική θέση του θα είναι διαφορετική.

Έχει όμως την δύναμη να αλλάξει την προεκλογική πλέον ατζέντα μέχρι την ώρα της κάλπης και να πετύχει όχι μόνο την μέγιστη δυνατή συσπείρωση αλλά την επιθετική εισχώρηση και διείσδυση αφενός στις δεξαμενές ψηφοφόρων της ΝΔ και αφετέρου στου ΣΥΡΙΖΑ;

Αν ναι,κάτι για το οποίο δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε,το σενάριο αυτό δεν θα πρέπει να ληφθεί καθόλου υπόψιν.

Τα δημοσκοπικά νούμερα όμως των πολιτικών και των κομμάτων να θυμάστε, ακολουθούν την αντιστρόφως ανάλογη τάση των κιλών μας στην ζυγαριά.

Τα χάνεις εύκολα,τα κερδίζεις δύσκολα,σε αντίθεση με τα κιλά που τα πέρνεις εύκολα τα χάνεις όμως δύσκολα!

Η περίοδος που διανύουμε και οι ζυμώσεις στην κοινωνία βοηθούν στη επεξεργασία πολλών σεναρίων.

Άλλωστε κανείς εκ των σεναριογράφων δεν καλείται να πληρώσει ΦΠΑ και τέλη όπως έλεγε και η αείμνηστη Ρίτα Σακελλαρίου.

Ίσως τα πράγματα κυλήσουν πολύ πιο απλά,απ όλα τα σενάρια που διαβάζουμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την αποφυγή της όποιας πολιτικής περιπέτειας.

Καλό είναι ωστόσο στις μετεκλογικές εξισώσεις να προσθέτουμε κάθε πιθανή περίπτωση, όσο λίγες πιθανότητες κι αν φαίνεται να συγκεντρώνει, μιας και ως γνωστόν, ο δυνατός και αλάνθαστος λύτης είναι ο «καλά διαβασμένος» λύτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook